tiistai 7. helmikuuta 2017

Sievitalo on matalaenergiatalo - Matalaenergiatalon määritelmä



Matalaenergiatalon määritelmä 

Matalaenergiatalo kuluttaa selvästi vähemmän energiaa kuin tavallinen talo. Matalaenergiatalolla tarkoitettiin aiemmin taloa, jonka lämmitysenergian kulutus on puolet verrattuna sellaiseen taloon, joka täyttää rakentamismääräysten minimivaatimukset.

Vuoden 2010 rakentamismääräykset uudistuivat tietyiltä osin. Muun muassa lämmöneristysvaatimukset tiukentuivat merkittävästi.


Ekovilla lämmöneriste
Intello höyrynsulkukangas
Suomen rakentamismääräyskokoelman osan D3 Rakennusten energiatehokkuus – Määräykset ja ohjeet 2010 mukaan suunnitellussa matalaenergiarakennuksessa laskennallisen lämpöhäviön tulee olla enintään 85 prosenttia rakennuksen vertailulämpöhäviöstä.

Matalaenergiatalo kuluttaa lämmitysenergiaa Etelä-Suomessa 40-60 kWh/brm2,a
(kilowattituntia bruttoalaa kohti vuodessa) ja Pohjois-Suomessa alle 90 kWh/brm² vuodessa.

Suuntaa-antavia ohjearvoja
Pientalon energiatehokkuus muodostuu suunnitellusta kokonaisuudesta. Yksittäisen rakenneosan tai taloteknisen järjestelmän ominaisuudella ei ole kokonaisuuden kannalta kovin suurta merkitystä. Oheisessa taulukossa on kuitenkin suuntaa-antavia ohjearvoja energiatehokkaan talon rakentamiseen.

Puolilämpimille tiloille U-arvo -vaatimukset ovat hieman lievempiä. Ne löytyvät muun muassa Rakentamismääräyskokoelman osasta C3. Normitalojen rakenneosien U-arvot ovat vertailuarvoja. U-arvo voi olla suurempi, mutta silloin jonkin muun ominaisuuden tulee olla parempi.

Lähteet:


Sievitalo
Motiva -matalaenegiatalon määritelmä  
Energiatehokaskoti -matalaenergiatalo  
Energiatehokaskoti -suuntaa-antavia ohjearvoja  
Finlex -D3  
Ekovilla
Tiivistalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti