Ensin oli siirrettävä isot louheen palaset pois talon alle jäävältä alueelta. Meillä tontti viettää sen verran, ettei tavaraa tarvitse viedä ollenkaan pois vaan kaiken saa käytettyä täyttömaana, jolla saa kivasti korkoja nostettua.
Aika lapasesta heitetty, mutta sanotaan, että tuota louhetta tuli räjäytysten jäljiltä sellainen noin 150 tonnia. Aika helposti saimme hukattua tavaran tontille ja lisää varmasti tarvitaan ja PALJON.
Kaivannon pohjalle savimaan päälle laitettiin suodatinkangas N3 ja tämän päälle tuli mursketta raekoolta 0-90 aina siihen saakka kunnes viimeinen kerros sepeliä raekoolta 6-32 laitetaan min 300mm ennen valmista perustamiskorkoa.
Hain paikallisesta konevuokraamosta 480kg tärylätkän eli maantiivistäjän, jolla täryteltiin reilusti jokaisen lisätyn murskekerroksen. Täryn käyttö on sinänsä kohtalaisen helppoa; laite käyntiin, kaasu pohjaan ja kahvoista kääntämällä täry kulkee joko eteen tai taakse. Siinä sitten kävelee perässä ja täryttelee jokaisen kerroksen huolella niin hyvä tulee.
Kaivannon pohjalle oli valunut hieman vettä viime päivinä ja päätimme laittaa suunnitelmista poiketen ylimääräisenä takanurkkaan ja sivuilta kiertäen salaojaputket, joiden purku tehdään tontilta poispäin samaan suuntaa kuin suunnitelmissa sadevedet ja salaojatkin. Eipähän ainakaan kerää vettä kuopan pohjalla missään tilanteessa.
Täyttöjä ja tärytystä, sitä se oli kaksi päivää putkeen. Suodatinkangastakin meni siihen tahtiin, että lisätilaus tulisi tarpeeseen.
No ei se valupaalujen teko sinänsä yllättänyt, mutta se, että tämä työvaihe jossa valupaaluja varten pitää porata kallioon 20-30cm syviä reikiä 2-3kpl per paalu, asentaa jokin sopivan kokoinen valuputki halkaisijaltaan esim. 315mm (viemäri-, sadevesi- tms. sileäpintainen putki) sekä porattuihin reikiin 40-60cm harjateräkset, ei kuulu Sievitalon kautta Perustavan aliurakoimaan sopimukseen vaan minun pitää tehdä ne itse.
Tuntui hieman oudolta, että minun pitää tämä tehdä kun perustukset kuitenkin on otettu ns. avaimet käteen pakettina. Onhan tuo kallioon reikien poraaminen, harjaterästen asentaminen ja sopivien valuputkien (joiden pituudet noin 1,4-1,7 metriä paalun kohdasta riippuen) asentaminen suoraan kallion päälle ja vasta tämän jälkeen täyttäminen sepelillä raekoolta 6-32 ja täryttämällä ympäriltä hieman haastava toimenpide tällaiselle tavalliselle pulliaiselle. Jouduimme nimittäin tekemään sorapatjan kanssa niin, että jätimme kallion päälle tulevan sokkelin alueen kokonaan täyttämättä, jotta paaluttaja ensi viikolla merkitsee paalujen paikat jonka jälkeen minä hoidan poraukset, harjateräkset, valuputket, täytöt ja tärytykset. Niitä tyhjiä valuputkia on todennäköisesti hankala saada pysymään linjassa ja vaaditun +/-50mm toleranssin rajoissa. Valupaalut ja perustukset valetaan Perustavan työnjohtajan mukaan samalla kertaa.
Onneksi saan osittain hyvitystä paalutuksesta, koska se on ainoa osa perustusten hinnassa joka voi kasvaa tai vähentyä tarvittavien paalujen määrän tai pituuden mukaan verrattuna siihen millä määrällä ja keskipituudella arvio on laskettu.
-Mr.
www.ssab.fi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti