sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Raksaunelmia vai raksapainajainen? Raksaviikot 10-17

Odottavan aika on pitkä...

Lattiavalun jälkeen oli useampi viikko hiljaista. Valu sai alkaa kuivua rauhassa. No mikäs siinä. Tosin tuo valun myöhästyminen sekoitti aikatauluja sekä aiheutti sen, ettei kaikki sen jälkeen ole sujunut ihan niin kuin Strömsössä... Siksi myös blogissa ja muualla somessa on ollut hiljaista. Seuraavassa lattiavalua seuranneiden viikkojen tapahtumista. Vaimo kirjoittaa:

Raksaviikolla 10-12 työmaalla asennettiin ilmanvaihtokanavia. Tämä homma jäi kuitenkin putkarilta hieman kesken, eikä työn laatu ollut hyväksyttävää. Keittiön ilmastointikanava asennettiin kuvista  poikkeavaan kohtaan, joka aiheuttaa keittiön valaisimen asentamiseen ongelmia. Kyseisen iv-kanavan kohdalle on tulossa upotettava led-paneeli kokoa 300x1200mm, joten sen siirtäminen ei käy ihan helposti. Tästä iv-kanavasta reklamoitiin ja asia saatiin lopulta korjattua (raksaviikolla 17). Keittiön osalta kanavaa ei saatu siirrettyä riittävästi, joten joudumme miettimään vielä valaisimen ja keittiökalusteiden suhteen pieniä muutoksia.









Raksaviikolla 13 oli taas hiljaista. Odoteltiin väliseinärunkojen ja julkisivulaudoituksen asennuksen alkamista. Tällä välin tutkimme netistä ja testeistä ulkomaaleja, joista valitsisimme omasta mielestämme sopivan tuotteen taloomme. Päädyimme maalin sijasta Teknoksen Visa peittosuojaan sen ominaisuuksien perusteella.

Tulipa muuten näitä maaliasioita tutkiessa pienenä yllätyksenä se, kuinka paljon terveydelle haitallisia myrkkyjä maaleissa on. Jopa niissä ns. terveellisemmissä ekomaaleissa ja muovittomissa maaleissa löytyy käyttöturvallisuustiedotteesta aika hurjia ainesosia. Kannattaa siis hieman tutustua maalin käyttöturvallisuustiedotteeseen, jos asia kiinnostaa.

Olimme myös päättäneet asentaa julkisivulaudoituksen alareunaan hiirilistat, mutta Kerabitin valmistamat Isola hiirilistat onkin tarkoitettu pienemmälle tuuletusvälille, joten niille piti keksiä vaihtoehto. Hiirilistojen korvaajaksi valikoitui pienireikäinen räystäsverkko.

Raksaviikolla 14 kävimme ostamassa puunsuojaa ja peittosuojaa, sekä odottelimme sopivia maalauskelejä. Asensimme hiirilistojen sijaan räystäsverkot tuulensuojalevyn alareunaan valmiiksi, ennen julkisivulaudoituksen asentamista.




Timpuri palasi työmaalle ja väliseinärunkojen asennus aloitettiin. Tässä kohtaa kävi ilmi putkimiehen tekemät virheet ja tekemättä jääneet työt. Lopputuloksena yläkerta oli villoitettu, asennettu Intellon höyrynsulku sekä vaakakoolaukset kipsilevyille vaikka ilmanvaihtokanavat puuttuivat yläkerrasta kokonaan.


Niin lähellä, mutta kaukana...


Iso aukko väliseinässä ;)






Toinen timpuriporukka saapui asentamaan terassin runkoja sekä julkisivulaudoitusta. He eivät olleet ihan kartalla tilanteesta ja suureksi ongelmaksi heidän kanssaan muodostui kielimuuri. Julkisivun alimman laudan asennuksen kanssa ilmeni epäselvyyksiä siinä, miten se toteutetaan. Tämä asia käytiin kirvestöistä vastaavan timpurin kanssa läpi, itseasiassa kahden, sekä työpäällikön kanssa. Edellenkään sitä ei ole saatu asennettua.




Näin se pitäisi tulla
Uuniseppien takan asentaja saapui perjantaina ja muuraustyöt aloitettiin. Ammattilaisen käsissä takka nousi nopeasti paikalleen. Tästä lisää myöhemmin erillisessä julkaisussa.

Palapelin paloja

Leivinuuni

Näyttää nyt jo niin hyvältä

Raksaviikolla 15 aloimme maalata terassin pilareita ja räystäslautoja.



Puupinnalla olevat palkit ja pilarit käsiteltiin ensin Teknos Woodex Aqua Base- puunsuojalla

Teknos Visa- peittosuojaa pintaan







Yhtenä päivänä kotimatkalla töistä poikkesimme raksan kautta ja sinne oli ilmestynyt kolme isoa ja yksi pienempi lava mdf- ja saunapaneeleita. Mdf:ien ja paneelien saapuminen oli sinänsä hieno juttu, mutta meille ei ollut kukaan ilmoittanut niiden toimittamisesta tuona päivänä. Tästä aiheutui kohtalainen hässäkkä, kun pilkkopimeässä ja pienessä sateessa yhteen asti yöllä tavaraa kannettiin keskelle olohuonetta. Annoimme tästä kommunikaation puutteesta pientä palautetta jälkikäteen.



Sähkömiehet saapuivat myös työmaalle raksaviikolla 15. Heidän urakkansa kesti kolme päivää. Pari pientä juttua piti pyytää vielä jälkikäteen korjattavaksi, mutta kaikkiaan sähkötyöt hoidettiin hienosti. Vielä asennusvaiheessa sähkömieheltä saatiin kullan arvoisia neuvoja ja lennosta tehtiin pieniä parannuksia ja muutoksia suunnitelmaan. He myös lukivat kalustekuvia ja tekivät niiden pohjalta muutaman muutoksen esimerkiksi pistorasioiden korkeuteen. Tässä oli ammattitaito ja asiakaspalvelu kohdillaan.







Sunnuntaina valmistui takka. Uuniseppien Kuura takkaleivinuuni tummanharmaalla slammauksella ja valkoisilla extra leveillä matta laatoilla on koko korotetussa komeudessaan ja mustakromi luukuissaan todella vaikuttava näky. Tuplakierrolla saamme takkaan vielä paremman hyötysuhteen. Takan asentajille myös iso kiitos loistavasti tehdystä työstä ja hyvistä ohjeista ja neuvoista!







Raksaviikolla 16 meidän maalaustyöt jatkuivat aina sopivan sään salliessa. Homma saatiin pakettiin sunnuntaina. Suojasin tuoreen takan ja piipun kolhujen varalta Finfoamilla ja työmaan pölyiltä suojamuovilla.

Tiistaina työpäällikkö esimiehensä kanssa tuli käymään työmaalla. Heidän kanssaan käytiin tarkasti läpi tähän mennessä tehtyjä reklamaatioita ja todettiin puutteet ja korjaustarpeet.

Julkisivulaudoituksen asennus jatkui. Ikkunoiden ulkopuolinen tiivistys ja smyygilautojen asennus tapahtui myös tällä viikolla. Yläkerran ikkunan karmi ja poka oli vaurioitunut. Torstaina siivosin sisällä koko päivän ja timpurit jatkoivat julkisivun parissa.

Ohhoh...

Raksaviikolla 17 maanantaina soitin työpäällikölle ja pyysin perumaan tiistaille sovitun tiiveysmittauksen, koska kaikkia läpivientejä ei ollut vielä teipattu umpeen. Tiistaina kuulin, että mittaus olisi torstaina aamulla. Torstaiaamuna olimme työmaalla odottamassa, mutta mittausta ei tullut torstaina. Toisaalta hyvä, sillä edelleenkään kaikkia läpivientejä ei ollut teipattu ja lattiassa on edelleen kuitukaapelin vanha reikä tukkimatta.

Putkarit saapuivat työmaalle maanantaina. He tulivat korjaamaan aiemman putkarin virheet ja viimeistelemään kesken jääneet työt. Yläkertaankin saatiin puuttuvat ilmanvaihtokanavat. Tiistaina oli saatu yläkerran lattialämmityskin tehtyä.




Keskiviikkoiltaan mennessä oli yläkerran seinien levytykset lähes valmiina. Muutamia virheitä ilmeni ja näihin pitää vielä puuttua. Sisälevytykset alkoivat alakerrassa torstaina. Työt jouduttiin kuitenkin keskeyttämään torstaina päivällä erinäisten epäselvyyksien vuoksi. Putkarit kävivät vielä torstaina korjaamassa timpurien poraamalla rikkoneen vesiputken.



Perjantaina ja lauantaina villoitus ja levytys alakerrassa jatkui, vaikka työt oli määrätty keskeytetyksi. Nyt työn jälki ja laatu alkoivat olla jo vähintäänkin kyseenalaista. Seinille meni märkää ja likaista koolinkia, kostunutta villaa ja kipsilevyjen asennusjälki oli aivan ala-arvoista. Myös seinien sisällä olevat sähköjohdot saivat osansa kipsilevyruuveista. Suoranaisia virheitä tehtiin täysin tiedostaen ne.











Lauantaina menimme työmaalle tapaamaan lomalta palannutta vastaava mestariamme. Tässä kohtaa oli taas ollut kommunikaatiokatkos ja timpurit olivat työmaalla, vaikka töitä ei olisi pitänyt jatkaa keskeneräisten asioiden ja ratkaisemattomien ongelmien takia. Puolen päivän aikaan timpurit saivat käskyn poistua työmaalta ja nyt saatiin työt oikeasti loppumaan ja päästiin arvioimaan korjaustarpeita.

Loppuviikosta päätimme siis keskeyttää työt työmaalla kokonaan, jotta asiat saadaan selvitettyä ja vältytään turhalta purkamiselta ja uudelleen rakentamiselta.

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että olemme tehneet Sievitalon raksa-järjestelmään noin 40 reklamaatiota viimeisten viikkojen tuotoksista. Joukossa on paljon pieniä, selkeitä ja helposti hoidettavia tai korjattavia asioita, mutta myös muutama hieman suurempi asia, joista vielä aiheutuu purku- ja uudelleenrakennustöitä. Tämä harmittaa erityisen paljon siksi, että juuri työnjälki ja viimeistely olivat yksi iso syy, miksi Sievitalo valikoitui talotoimittajaksemme.

Nyt on Sievitalon paikka näyttää, miten nämä asiat saadaan hoidettua kuntoon, työnjälki taas hyväksyttävälle tasolle ja asiakas tyytyväiseksi. Sillä nyt asiakas on kaikkea muuta kuin tyytyväinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti