tiistai 17. lokakuuta 2017

Raksaviikko 18: tiiveystesti, Omegan mittakäynti ja tavaran toimituksia

Kaikesta edeltävästä huolimatta, viikko startattiin talon tiiveysmittauksella, jota olin kovasti odottanut jo pitkän aikaa. Tiiveystestin tulos tuntui etukäteen sekä jännältä että pelottavalta, koska toivoin taloamme tiiviiksi.
System Intello- kosteutta ohjaava höyrynsulku
Sievitalo markkinoi muuttovalmiita koteja matalaenergiataloina ja matalaenergiatalon määritelmään kuuluu, että ilmanvutoluku on 1 tai alle. Lainaus Sievitalon nettisivuilta:
Muuttovalmiit Sievitalot ovat matalaenergiataloja 
Sievitalo on paikalla rakennettu – tiiviiksi ja saumattomaksi.
Sievitalot täyttävät tämän päivän matalaenergiatalon vaatimukset. Vaatimusten täyttäminen perustuu jo olemassa oleviin, toimiviksi havaittuihin ratkaisuihin. Tärkeintä on oikein suunniteltu ja toimiva ilmanvaihto ja hyvä eristys. 
Paitsi että paikalla rakennettu saumaton talo on aina tiivis, sen lisäksi talossa on seinien ja yläpohjan lämmön eristystä 250 mm - 450 mm, alapohjassa 200 mm. Ilmanvaihdon hoitaa A-luokan ilmanvaihtokone jonka hyötysuhde on yli 70 %. Sievitalo on puhdas ympäristölleen ja terveellinen asukkailleen. Sievitalossa käytetään laadukkaita kotimaisia raaka-aineita. 
Ekologisen vihreänä vaihtoehtona Ekovillan puukuitueristeVoitte halutessanne valita talon eristeeksi Ekovillan, joka on luonnonkuidusta valmistettu eriste, aito luonnonmateriaali. Puukuiduista valmistettu Ekovilla eri muodoissaan on ratkaisu, joka varmistaa kodin luonnollisen kosteustasapainon ympäri vuoden. Sievitalon kosteushallittu ulkovaippa mahdollistaa myös Ekovillan käyttämisen eristeenä. Lue lisää www.ekovilla.fi
Ekovilla- puukuitueriste 
Tiiveystestin suorittaja tuli paikalle ja aika pika pikaa alkoi valmistelutyöt kohti tiiveystestin suorittamista. Työ alkoi sillä, että ulko-oven paikalle asennettiin paineovi, jossa on puhallin tuottamassa vaadittavaa paine-eroa. 


Paikalle oli saapunut Laurin Talonrakennuspalvelut Oy:n timpurit Lauri ja Jyri, joiden vastuualueeseen talon tiiveyden varmistaminen kuului. Työt aloitettiin sillä, että paineoven puhallin laitettiin tuottamaan alipainetta taloon ja timpurit lähtivät etsimään vielä niitä viimeisiä vuotoja.

Pyörin siinä itsekin mukana ja täytyy sanoa, että vuotokohdan kyllä huomaa kun käden vie epäilyttävän kohdan päälle, niin liikkuva ilmavirta todella tuntuu. 
Tuulimittari

Luukut umpeen mittauksen ajaksi
Vuotoja siis etsittiin silmämääräisesti, fyysisesti kädellä kokeilemalla sekä testin suorittajan käyttämällä lämpökameralla. Suorittaja sekä timpurit osasivat koluta kaikki paikat läpi ja heistä kyllä huomasi ammattitaidon.

Väipohjassa kulkevat iv-kanavat lämpimän ja kylmän tilan kohdalta tiivistettiin tässä vaiheessa, koska olivat jäänet putkimieheltä tekemättä, mutta tämäkin oli kuulemma vielä suhteellisen normaalia toimintaa tässä vaiheessa.




Tiivistetyt iv-kanavt lämpimän tilan puolelta kuvattuna
Kaikki näytti olevan valmista mittausta varten, kun viime tipassa havaittiin, että saunan ikkunan tiivistykset olivat jäänet tekemättä. Ikkunaan tehtiin tilapäinen tiivistys ja lopullinen tehdään sitten jossain vaiheessa myöhemmin. Tämän jälkeen alustava arvio tiiveysluvusta oli tippunut alkutilanteen 1.8:sta 0.9:ään. 

Testi käynnistettiin ja 5-10 minuutin kuluttua saisin tietää talomme lopullisen vuotoluvun.

Eneriatodistuksen laadinnassa oli käytetty lähtolukuna arvoa 2 ja nyt olisi energiatodistuksen päivityksessä luvassa hyvää parannusta, sillä tiivestestin tulos oli 0.7, joka alitti odotukseni. Testin suorittajan mukaan tämä oli huipputulos 1,5 kerroksiselle talolle, joissa yleensä on hieman suurempi vuotoluku kuin 1 kerroksisissa. Tyytyväinen voi siis olla tähän tulokseen.


Vielä lainaus testin suorittaneen yritksen Vertian nettisivuilta:
Tiiveysmittauksen tuloksena saadaan rakennuksen ilmanvuotoluku q50. Ilmanvuotoluku kertoo vuotoilmamäärän suhteutettuna rakennusvaipan pinta-alaan (alapohja, seinät, yläpohja). Mitä pienempi luku, sen parempi ilmatiiveys.
q50 = Kuinka monta kuutiota ilmaa (m3) vuotaa yhden ulkovaipan neliön (m2) läpi tunnissa, kun paine-ero on 50 pascalia. Todellinen vuotoilmamäärä normaalitilanteessa on pienempi, sillä normaali paine-ero on luokkaa 0-10 pascalia.
Hyvään ilmanvuotolukuun päästään helposti tekemällä vaipan tiivistystyö huolellisesti, joten hyvä tiiviys kertoo ennen kaikkea rakentamisen laadusta. Se on myös merkki pienestä kosteus- ja homevaurion riskistä. Tiiviissä talossa myös ilmanvaihto toimii paremmin, kun rakenteiden läpi ei tule hallitsematonta vuotoilmaa. Nykyaikainen energiatehokas talo koostuukin paksuista eristeistä, koneellisesta ilmanvaihdosta lämmöntalteenotolla sekä erinomaisesta ilmatiiveydestä. Erityisesti tämän kolminaisuuden kaikkien osien tulee toimia hyvin, jolloin kokonaisuus toimii. Tällöin rakenteet pysyvät terveinä, sisäilma puhtaana, ja rakennukselle saadaan korkealaatuinen energiatehokkuus. Ilmanvaihdon tulee olla tiiviissä talossa jatkuvalla käytöllä.
Ilmanvuotolukua käytetään rakennuksen energiankulutuksen ja lämmitystehontarpeen laskennassa, ja energiatodistusta laadittaessa. Mikäli halutaan käyttää pienempää lukua kuin 4, on talon tiiveys kyettävä osoittamaan tiiveysmittauksella. Suunnitteluvaiheessa suunniteltu ilmanvuotoluku todennetaankin siis tiiveysmittauksella ennen rakennuksen valmistumista. Ilmanvuotoluku merkitään energiatodistukseen, joten hyvä tiiveys nostaa rakennuksen jälleenmyyntiarvoa.
Tällä viikolla jatkui myös piha-alueen -ja autotallin- kuopan täyttäminen, joka onneksi onnistui vielä ennen talven tuloa.





Tavarantoimitukset ovat aikataulullisesti hieman edellä suhteessa raksan etenemiseen ja tällä viikolla tuli toimitus Oulaisten Värisilmästä sisältäen laasteja, kaikki talomme sisämaalit sekä liistereitä ja tapettia. Ne saatiin kannettua sisälle ja kasattua keittiön puolelle, jossa toivottavasti eivät ole tiellä.








Lisäksi saapuivat Climeconin iv-venttiilit ja Airamilta saapui kaksi lavallista valaisimia, eikä kumpiakaan tuotteita olisi vielä tilattu mikäli edeltävän viikon aikatauluja muuttavat ongelmat olisivat olleet tiedossa. Aikatauluista huolimatta, oli upeaa saada kyseiset tuotteet vihdoinkin hypisteltäviksi.




Airamin ensimmäinen kuorma

Airam, Airam, Airam, Cottex, Airam...


Omegan erikoisasiantuntija Hannu Torkkola kävi sovitusti tekemässä mittakäynnin kiintokalusteita varten. Ihan kaikkea ei Hannu saanut mitattua, mutta rittävästi kuitenkin tässä vaiheessa. Täytyy kyllä myöntää, ettei Hannua ole päästetty helpolla tässä projektissa, sillä ColorCafen käynnin aikana tehtiin joitain sellaisia muutoksia, jotka vaikuttivat kiintokalusteiden valintoihin. Nyt mittakäynnin tuloksena jouduimme tekemään vielä lisää muutoksia, johtuen muutamista todellisista mitoista kuviin verrattuna, sekä yhdestä iv-kanavan paikasta.



Lähteet:
Sievitalo
Vertia
Tiivistalo

Yhteistyössä:



 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti