lauantai 25. marraskuuta 2017

Raksaviikko 22

Maanantai oli taas timpureiden osalta vapaapäivä, eikä raksalla tapahtunut mitään. Tai niin ainakin luulin.

Tiistaina kun menin raksalle tarkastamaan rakennuslämmittimien lämpötilasäätöjä sekä rakennuskuivaimen ilmasta talteenottamaa kosteutta niin huomasin, että joku on käynyt siirtämässä sähkökeskuksen paikkaa. Työpäällikkö ja sähkömies olivat puuhastelleet tontilla ja siirtäneet sähkökeskusta, koska se ei olisi todennäköisesti mahtunut olemaan kyseisällä paikalla portaiden alla. Kaikki kaapelit ynnä muut olivat jo paikoillaan, joten oli varmasti ollut mielenkiintoista suorittaa tuo siirto ja venytellä kaapelit antamaan periksi tuo muutaman kymmenen sentin siirtymä.



JVS-yläjuoksu ja sähkökaapilta lähtevät kaapelit
Olivat lisäksi oikaisseet ja liimanneet lattiaan kiinni tuon kyseisen JVS-seinän (jäykistävä väliseinä) alajuoksun, joka oli ollut kierossa. Poistettujen pystypuiden seurauksena oli JVS hieman huteranoloinen. Tosin se oli sitä ollut jo aiemmin ja tästä oli tiedusteltu Sievitalolta, että mitä sille aiotaan tehdä.

JVS-alajuoksu tuettuna ja liimattuna lattialaattaan.
Nyt se JVS oli sillä mallilla, että vastaava mestari vaati jo järeämpiä toimenpiteitä asian korjaamiseksi. Sievitalon puolelta päädyttiin rakenteelliseen suunnitelman muutokseen, jossa jo olemassa olevaa toista JVS jäykistetään lisäämällä siihen tiheämpi ruuvausväli.

Keskiviikkona sitten tuli soitto Kaukokiidolta, joka ilmoitti, että Oulaisten Värisilmän laattalähetys olisi tulossa tontille NYT, tai siis auto on jo tontilla. Muuten ihan hieno homma, mutta tämä oli ollut tarkoitus sopia toiselle päivälle heidän ajojoärjestelijän kanssa, jotta palkkatöistä saisi hieman vapaata tähän tehtävään kun niitä laattoja oli aika paljon, sekä yhdellä lavalla oli tuotteita, jotka eivät saa ottaa kylmää.




Laminaatin alle tuleva askeläänieriste
Ei auttanut mikään, sillä tavarat oli purettava kuormasta, joten puhelimessa saatiin sovittua, että kuljettaja nostaa kylmää kammoksuvat tuotteet sisälle ja loput jää pihalle. Palkkatöistä päätettiin paeta tuona päivänä hieman aiemmin, jotta saisimme laatat kannettua sisään. Onneksi raksalla oli hieman satanut ja laattapaketit olivat vettyneet sen verran, että saatiin oikein kunnolla haastetta kantaessamme hajoamaisillaan olevia paketteja sisälle.


Pinoamisen sijaan paketteja aseteltiin siten, että saimme rakennuslämmitimet puhaltamaan paketteja kuivaksi. Oli aikamoinen kantaminen, mutta ei mikään mahdoton tehtävä ja vaimon kanssa parissa tunnissa homma oli purkissa.


Pesuhuoneen lattialaatat


Raksalla oli korjattu kantavan väliseinän alajuoksu suoraksi ja sitä myöten uudet kipsilevytkin saatiin paikoilleen hieman siistimmällä saumalla kuin aiemmin.


Sievitalolta oli tullut kyselyä saunan kiukaan upotuksesta ja siitä, että haluaisimmeko listätä lauteisiin upotuskauluksen kiukaalle? Perjantaina tiedustelin olisiko ollut mahdollista ostaa itse tuo upotuskaulus ja hoitaa asennus itse jos Sievitalon puolesta tulee kaulukselle sopiva aukko ja onnistuuhan tuo tietenkin.

Syy siihen miksi halusin ostaa kauluksen itse ja hoitaa myös sen asuksen oli seuraava: K-Raudan rakentajatilin alennuksilla upotuskauluksen hinnaksi jäi n. 2/3 siitä mitä Sievitalolla asennettuna ja kiinnitys olisi helppo (taisi olla kolme ruuvia) tehdä itse. Kotimatkalla K-Raudan kautta kotiin rosterinen upotuskaulus kainalossa.

Takana Ecosto.fi tilattu Bosch astianpesukone ja edustalla K-raudasta hankittu Harvia Kivi upotuskaulus
Lauantaina ja sunnuntaina tapahtuikin sitten paljon. Lasten makuuhuoneiden välinen seinä valmistui kipsilevypinnalle ja siitä tuli mielestämme hieno.




Myös kyseisten huoneiden katon mdf-panelointi valmistui melkein kokonaan. Tässä vaiheessa kun sisäkattoja paneloidaan on hyvä käydä timpurin kanssa tarkkaan jokaikinen kohta läpi, joka vaatiin reiäin tekemistä paneeliin, jotta kaikki varmasti tulevat juuri oikeaan kohtaan jos eivät vielä siellä ole.



Pesuhuoneen alaslaskettua sisäkattoa varten oli tehtävä alaslaskurunko ja se valmistui viikonlopun aikana. Tästä käytiin pitkä keskustelu ja suunnittelu, mihin suuntaan pesuhuoneen kattopaneelit tullaan koolaamaan, sillä siihen vaikutti kaksi asiaa, joista toinen oli suihkujen yläpuolelle tuleva upotettu alumiininen led-profiili ja toinen oli päätyseinän panelointi.

Päätyseinäin panelointi oli oikeastaan määräävä. Seinässä olevan vaakapaneloinnin on takoitus näyttää jatkuvan katossa, joten ristiin menevä panelointi oli pois suljettu ja led-profiilikin olisi helpompi toteuttaa tähän suuntaan tehdyllä paneloinnilla. Pientä hämminkiä oli taas timpurin puolesta kun ei ollut oikein kartalla miten alslaskun kanssa tehdään höyrynsulun osalta ja lopulta raksalla ei edes ollutkaan hörynsulkumuovia, joten eikun kaupasta hakemaan.




Lopulta, kun näin pesuhuoneen alaslakun koolauksen niin tajusin, että nyt oli käynyt kaverilla joku aivopieru. Koolaus on juuri väärään suuntaan kuin mitä kahden timpurin voimin oli asiaa sovittu. Noh, se saadaan kyllä korjattua eikä ollut juuri tämän hetken asia.

Vaatii vielä vähän säätöä...
Saunan puolella oli saatu khh:n puolen vesijohdot piikattua jo aiemmin sopimaan khh:n puolelle eikä saunaan tarvinnut tehdä mitään ylimääräisiä koteloita niitä varten.

Välillä tämä rakentaminen on vähän vaikeaa, kun timpurit ovat töissä viikonloppuisin ja Sievitalolta ei saa silloin ketään kiinni. Silloin minulta, rakennuttajalta, kysellään paljon miten mikäkin juttu pitäisi tehdä ja ratkaista.

Alaslasku saatiin lopulta tehtyä ja saunakin sai kattoon foliopaperin.





Seuraavana timpurilla oli dilemmana yläkerran keittiön välitilan valaisimenjohdon paikka. En millään ymmärtänyt miksi minun piti viedä kysinen valaisin raksalle, katsoa kuvista mitta ja kertoa mihin minun mielestäni timpurin tulisi laittaa kyseinen kaapeli. Luulisi, että tällainen kaapelien paikkojen tietämys kuuluu timpurille eikä rakennuttajalle.

Airam Handy-välitilavalaisimet
Khh:n puolella oli vihdoinkin saatu niin sanottu teknisen tilan seinä rakennettua, joka erottaa liukuovin (liukuovet tulee tietenkin vasta myöhemmässä vaiheessa) lämmönlähteenä toimivan CTC:n vesi-ilmalämpöpumpun EcoZenith i350 sisäyksikön, Vallox:n IV-kone 145MV:n,  Puzer Easy²- keskupölynimurin keskusyksikön, Vesimittarin, XCAL Megamax- magneettisen kalkinhajottajan, Trebeman- elektronisen kalkinhajottajan sekä Leakomatic:n M4i- etähallittavan vesivuotovahdin.

Tekninentila
Yläkerrassa aloitettiin sisäkaton mdf-panelointi ja homma eteni vauhdilla jättäen jälkeensä valmiimman näköistä pintaa, jonka seurauksena tilat alkavat pikkuhiljaa muodostua näyttämään kodilta. Noh, ehkä kotiin on vielä pitkä matka, mutta sisäkaton valmistuminen tuottaa suurta mielihyvää tässä vaiheessa ja valmista pintaa tulee vauhdilla.


Vauhtia ja valmista pintaa oli syytäkin tulla, sillä maanantaina olisi raksan valtaamassa laatoittaja, jota varten tietyt asiat oli oltava valmiina. Oikeasti olisi ilmeisesti pitänyt ensin hoitaa sisämaalaukset, mutta Sievitalon työpäällikön aikataulutukset ovat olleet sitä luokkaa, että tämä hommien eteneminen epäjohdonmukaisessa järjestyksessä ei sinänsä enää tässä vaiheessa tuottanut suurta ihmetystä.

Vielä tilapäiset raksaportaat naputeltiin paikoilleen sunnuntai-iltana, jotta kulkeminen ja tavaroiden kantaminen sujuu muitta mutkitta kerrosten välillä. Kaikkea vaadittavaa ei ehditty saada tehtyä, mutta seuraavana viikonloppuna homma jatkuu ja ma-pe rauhoitetaan laatoittajalle.

Tukevat portaat, mutta ehkä toisen suuntaan olisi ollut tilavampi kulkea :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti