keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Lämmönlähde valittu

Maalämpö tuntui pitkään parhaalta idealta, sillä siinähän saisi kylkiäisenä helposti asennettua pari konvektoria viilentämään kesähelteillä taloa maapiirin nesteellä. 

Näitä tulikin sitten taas vertailutua aika lailla ja excel-hirviön solut sen kun täyttyivät numeroista kilpailutettaessa lähes kaikki valmistajat ja jotkut vertailun vuoksi kahdesta eri paikasta. Työlästä kyllä, mutta erittäin palkitsevaa. 

Oli järkyttävää huomata kuinka eritehoisia laitteita tarjottiin ihan samoilla lähtötiedoilla. Pumput olivat 7kw-15kw tehoisia ja lämminvesivaraajien koko ihan yhtä hirveää sekamelskaa. Kaikki kuitenkin saatiin samalle viivalle ja kallistahan tuollaisen kokonaisuuden hankkiminen on. 

Lopuksi kävi niin, että vertailua tehdessäni totesin, että maalämpöjärjestelmän hankintahinta on aika suuri ja kun tulee aika korjata tai hankkia uusi, niin sekin maksaa paljon. Toisaalta käyttökustannukset ovat erittäin alhaiset verrattuna muihin lämmönlähteisiin. 

Ulkoilma-vesilämpöpumppu olisi hankintahinnaltaan puolet tai jopa alle puolet maalämpöjärjestelmän hankintahinnasta. Vertailussa ei ihan järkyttävää eroa ole vuosikustannuksissa.
Pidemmän aikavälin hintavertailussa mentiin aika pitkälle ennen kuin maalämpö voittaa kokonaiskustannuksissa Ulko-ilmavesilämpöpumpun.

Edellisessä postauksessa Lämmitysjärjestelmien elinkaari oli tietoa elinaikaodotuksista ja kustannuksista, joka osaltaan antoi pontta päätökselle lämmönlähteen valintaan.

Lopptulema oli nyt siis, että siihen mennessä kun laitteiden olettamani elinkaari on lopussa, niin tulee ihan samanhintaiseksi oli sitten kumpi laite tahansa kyseessä. Ainostaan hankintahinta nyt ja komponenttien kustannus tulevaisuudessa on maalämpöpumpun osalta kalliimpi. 

Päädyin siis ulkoilma-vesilämpöpumppuun eli tuttavallisemmin VILP.

Kommentti:

Ja ennen kuin foliohatuilla palaa käämit niin todettakoon, että postauksen ja vilpin valinnan osalta ei käytetty mitään matemaattisesti ylivertaisia laskentakaavoja, vaan ihan omaa tuntumaa ja havintoja lähdemateriaaleista ja vertailulaskureista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti