torstai 19. tammikuuta 2017

Termostaatteja mä metsästän, tahdon saada ohjelmoitavan...

Google Nest termostaatti

Olin juuri mutamaa vuotta aiemmin tutkinnut sähkölattialämmityksen ohjausta älytermostaateilla ja asennuttanut sellaiset, joten tiesin mitä markkinoilla on tarjota. Olinpa kuitenkin yllättynyt siitä, että vesikiertoisen lattialämmityksen tarjonta on TODELLA heikkoa. Lähes kaikki markkinoilla olevat vaihtoehdot ovat kuin jostain kaukaisuudesta, eikä niillä ole mitään tekemistä nykytekniikan kanssa. Tästä vaikka esimerkkinä Primexin käyttämä termostaatti:

Vau! Ompa hieno.... ööö EI!
Termareita sitten onkin metsästetty ympäri maailmaa ja löytyyhän niitä hienompiakin, laadukkaita ja ei niin laadukkaita kiinan-ihmeitä kuten myös ohjelmoitavia sekä Z-Wave yhteen sopivia. Kaikkea löytyy kun alkaa etsimään ja tutkimaan asiaa. Lyhyt virsi, tässä vaihtoehdot:
Alpha 2 termostaatti                           
Muovitech Breath termostaatti


Uponor Smatrix 

Roth Touchline

Danfoss Link CC 

LK Sysmtems S2
Eberle Fit3
                      



Siinä vaihtoehdot. Sitten selvittämään Sievitalolta kriteereitä, että on Nereuksen toimilaitteiden kanssa yhteensopivat. 

Toimilaitteitakin kun on moneen lähtöön: 24v, 230v, N/C, N/O. Toimilaite siis avaa jakotukilta sen ohjaaman piirin ja päästää kuuman veden kiertämään piirissä kunnes asetettu arvo saavutetaan tai toisinpäin riippuen onko N/C- vai N/O-toimilaite.

Minä kysyn ja Sievitalo vastaa. Vastaus oli hieman epämääräinen, mutta saan varmasti hieman tarkennusta siihen kun päästään LVI-suunnittelijan tai sähkösuunnittelijan kanssa samaan pöytään.

Osa termareista siis tippui ominaisuuksien puolesta pois pelistä, vaikkakin kyllähän ne toimilaitteetkin voi vaihtaa joko 24v tai 230v, jos vain haluaa. Mutta mennään nyt näillä tiedoilla.

Alustavasti olen sopinut hankkivani termostaatit itse. Ne tulevat todennäköisesti olemaan Muovitech Breath-malliset hyvien säätö- ja ohjelmointiominaisuuksien ansiosta. Kunpa ne vain olisivat hieman edullisemmat, koska hyvityshinta termareista on aika vähän, jos joku sitä miettii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti