sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Energiatodistus ja E-Luku

Mietteitä energiatodistuksesta

Olin tietoinen mitä energiatodistuksella tarkoitetaan ja miten se suurin piirtein lasketaan, sekä mitä e-luvulla ilmoitetaan. "Eihän tässä ole mitään järkeä"- on lause johon netissä usein törmää puhuttaessa energiatodistuksesta.

Onhan se hyvä, että kyseinen todistus laaditaan ja on olemassa, mutta se miten sitä pitäisi tulkita ja miten eri talojen energiatodistuksia vertaillaan:
 " Energiatodistus auttaa vertailemaan samantyyppisiä rakennuksia keskenään." -sanoo Näin luet energiatodistusta. (Energiatodistus-sivuston sekä Kysy energiatodistuksista -neuvontapalvelun tuottaa Motiva Oy ympäristöministeriön toimeksiannosta.)

Toisin sanoen energiatodistuksella ei voi vertailla erityyppisiä rakennuksia keskenään.
Hmm... Sehän on selvä, ettei minun tarvitsekaan vertailla esim. paikallisen ostarin energiatodistusta oman torppani vastaavaan, koska rakentamismääräyksetkin ovat erilailaiset erityyppisillä rakennuksilla.

Saimme siis energiatodistuksen sähköpostilla ja se oli ihan ok, olin tyytyväinen tähän alustavaan todistukseen, joka tullaan päivittämään kun rakentaminen on siinä vaiheessa, että ilmantiiveystesti voidaan suorittaa ja lopulliset lämmönlähteet yms. on valittu.

Ilmantiiveystestillä saadaan selville ilmanvuotoluku, joka Sievitalon lupaaman matalaeneriarakenteen perusteella tulisi olla alle 1. Tällä hetkellä alustava todistus on laskettu ilmanvuotoluvulla 2.

Alustavasti olemme C-luokassa, johon Motiva Oy:n energiatodistus-sivusto sanoo: "Tällä hetkellä rakennettavat rakentamismääräysten mukaiset uudet pientalot sijoittuvat luokkaan C". Okei, hienoa, olemme siis siellä missä pitääkin, tosin pitänee vielä selvittää mitkä ovat matalaenergiatalon määritykset. Sievitalo on matalaenergiatalo


Erergialuokka määräytyy rakennukselle laskettavan E-luvun mukaan, joka koostuu rakennuksen laskennallisesta vuotuisesta ostoenergiakulutuksesta painotettuna eri energiamuotojen kertoimilla. Toisin sanoen ostoenergian tarve vs. lämmitysjärjestelmän kerroin (maalämpö,pilp,ilp,vilp,sähkö..) ja nämä kertoimet perustuvat: "Käytössä ovat samat kertoimet ja määritelmä energiatehokkuudesta kuin 1.7.2012 voimaan tulleissa uudisrakentamisen energiatehokkuusmääräyksissä." Tarkemmin kun lähtee selvittämään niin nuo kertoimet löytyvät RakMk D5 taulukosta.

E-luvun määrittäminen RakMk D3 Rakennuksen energiatodistuksessa ilmoitettava kokonaisenergiankulutus eli E-luku lasketaan jokaiselle rakennukselle tai erikseen rakennuksen käyttötarkoitusluokkien mukaisille osille ympäristöministeriön asetuksen rakennusten energiatodistusasetuksesta 7 §:n mukaisesti. Rakennusten käyttötarkoitusluokkina käytetään samoja käyttötarkoitusluokkia kuin uudisrakentamisen energiatehokkuutta määritettäessä. http://www.finlex.fi/data/sdliite/liite/6186.pdf

Energitehokkuusluokatkin määritellään eri tavalla riippuen rakennuksen neliömäärästä. Toisin sanoen samalla E-luvalla voidaan olla eri energialuokassa riippuen siitä, mihin luokitteluasteikkoon rakennus neliömäärän mukaan sijoittuu. Mielenkiintoinen ajatus, joka tuntuu harhaanjohtavalta.

Loppukaneettina todettakoon, ettei energiatodistuksen energialuokan arvolla voi vertailla eri luokitteluasteikkoihin sijoittuvia rakennuksia ja tämä on hieman arhaanjohtavaa kuluttajan näkökulmasta. Pitäisi osata havaita, että kahta eri energiatodistusta vertailtaessa tulee rakennusten olla neliömäärältään samassa luokitteluasteikossa, jotta voidaan verrata energialuokkia. Mikäli vertailtavat talot ovat eri luokittelutaulukossa niin vertailua voi suorittaa vain E-luvun suhteen. 

Toivottavasti lopulliseen laskelmaan tulee tarkat laskentatiedot käytetyistä laitteista/järjestelmistä, jotka vaikuttavat E-luvun laskennassa ostoenergian tarpeeseen, niin saamme tarkemman E-luvun kuin mitä vuoden 2012 RakMk D5 taulukkoarvoilla.

En ole siis pettynyt energiatodistukseen, päinvastoin olen tyytyväinen, että se on tehty. Olen yleisellä tasolla pettynyt siihen, miten ne ylipäänsä toteutetaan ja kuluttajien helpottamiseksi tehty dokumentti on vaikeasti vertailtava, jollei asiaan perehdy huolellisesti. Asiasta voi lukea lisää Motivan sivuilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti