torstai 30. maaliskuuta 2017

Talon paikka ja korko tontilla

Muistan sen joulukuisen hetken kun aamulla töihin lähtiessä kävin varaston kautta hakemassa mittanauhaa sekä valkoisia muoviputkia auton takakonttiin, koska tänään tapaan tontilla vastaavan työnjohtajan ja pääsuunnittelijan, jonka kanssa sovimme talon sijannin ja koron. 

Lähdin poikkeuksellisen aikaisin töistä, sillä halusin etsiä kaikki rajamerkit ja laittaa niihin mukana tuomani putket, jotta merkit ovat jatkossa hyvin löydettävissä eikä VTJ:n tarvitsisi arvuutella missä ne mahtaa sijaita kun mietimme talon tulevaa paikkaa. 

VTJ/PS Nalle Grönberg kurvasi tontin kulmalle, nousi autosta ulos ja heilautti kättä tervehtiäkeen hymyssä suin: noh, mihin kohtaan haluat talon? hän kysäisee. 

Oli jännä hetki tuo talon paikan määrittely, sillä se oli ensimmäinen konkreettinen asia, joka tontilla tapahtui (jos ei oteta puidenkaato-rumbaa huomioon, jota olin aiemmin tehnyt) vaikkakin eihän siellä lopulta mitään talonkulmamerkkejä laitettukaan pystyyn, toisin kuin olin luullut. 

Aikamme siellä mittailtiin etäisyyksiä rajalta, katsottiin naapurin torpan sijaintia, suunniteltiin tulevaa piha-aluetta ja paikkaa autotallille. Tontilla oli näkyvissä hieman kalliota ja tarkemmin kun sitä tutki ja arvuutteli niin oli aika selvä, että talon ylärinteen puoli tuli jäämään sen päälle ellei taloa laskettaisi huomattavasti alemmas tontilla. En ollut innokas laskemaan taloa, koska maapohjatutkimuksen mukaan siellä olisi pehmeää ja siellä joutuisi paaluttamaan enemmän, eikä Nallekaan ollut sitä mieltä että se olisi hyvä vaihtoehto. 

Nalle teki ehdotuksensa että talo tulisi naapurin puolelta 6m rajasta ja tienpuolelta 5m rajasta. En ollut ihan samoilla linjoilla hänen kanssaan sillä liikkumavaraahan tontilla olisi. Olisin halunnut ehkä vieläkin kauemmas tiestä ja naapurista, mutta kompromisseja tontin ominaisuuksien ja talon toiselle puolelle tulevan autotallin/piha-alueen suhteen oli tehtävä. 

Lopputulos oli että naapurin puolen rajalta 8m ja tien suunnasta 6m, se on siinä.  Siitä sitten suuntasimme Nallen kanssa paikallisenne huoltoasemalle kahville puhumaan jatkosta. Käytiin paljon keskustelua jatkosta ja siitä miten homma etenee ja mitä tietoja kukin tarvitsee, kuka tekee mitä jne. Kyselin paljon Nallen kontakteja maanrakennusfirmoista, sillä itselläni ei niistä ollut hirveästi tietoa mitä nyt toistakymmentä paikallista ja ei niin paikallista firmaa olin Googlettanut. Noh, sain silloin listaani yhdeksän nimeä lisää. 

Meillä ei silloin ollut vielä edes lupakuvia, koska olimme tehneet luonnoskuviin muutoksia ja uudet olivat Sievitalolla työnalla ja odottivat vielä viimeisiä tietoja meiltä. Se ei ollut Nallelle ongelma, koska julkkareihin ja talon pohjan mittoihin ei tullut enää muutoksia. Nalle halusi, että pyydän Sievitalolta kuvat .dwg-muodossa, jotta hän saa piirrettyä kuviin maapohjatutkimuksen ja oman ammattitaitonsa antamien edellytysten mukaan lasketut tarvittavat maapohjatiedot ja korkeudet.

Aika tärkeä vaihe tuo on, sillä se tulee asettamaan lopulliset korkeudet ja muodot maa-alueille talon ympärillä, jotka sitten vaikuttavat mm. pintavesien poistumiseen jne. Pitäähän siinä myös ottaa monta rakennusmääräystäkin huomioon, jotka määräävät kallistuksia talosta poispäin jne. 

Nalle lupasi tehdä tarvittavat laskelmat työkiireistään huolimatta 2-3 viikon kuluessa. Lisäksi sovimme, että hän tekee meille lupapiste.fi:hin projektille lähtötiedot ja välittää tunnarit sinne ja siellä sitten yhdessä valmistelimme lupa-asiat kuntoon ja hyvällä tuurilla lupa-anomus on ennen joulua sitten jo jätetty.

Noh, ei ihan ehtinyt ennen joulua... Loppupeleissähän homma venyi ja vanui aina helmikuun ensimmäiseen päivään asti,Uskomattoman lupahakemuksen sisään. Nyt näen kuinka tuo joulukuinen hetki, jolloin näitä asioita käytiin läpi käy konkreettisesti toteen ja talon paikka tontille alkaa hahmottua.

Uskomattoman energinen ja helpottunut olo, että on onnistunut tuomaan toteen tämänkin vaiheen projektissa. Seuraavat haasteet odottavatkin jo edessä..
-Mr.-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti