maanantai 10. heinäkuuta 2017

Tapaus: Runkokatselmus. Raksaviikko 3

Raksaviikolla 3, torstaina päivällä tuli soitto, että kolmelta pidetään tontilla runkokatselmus. Rakennustarkastaja on jäämässä lomalle, kuten vastaava mestarikin. Sievitalon työpäällikkö jäi jo lomalle eikä tuuraaja ehdi tulla paikalle, joten taas kiire. No, saatiin järjestymään. Hienoa, asiat etenee taas!

Siihen se ilo sitten loppuikin.

Katselmuksessa kävi ilmi, että kattoristikoita oli tuettu hieman vääristä kohdista. Vastaava mestari oli asiasta erittäin tiukka, homma olisi pitänyt tehdä uusiksi. Timpurin mielestä riittäisi, että lisättäisiin tukia tarvittaviin paikkoihin. No ei se niin iso asia ollut; oli vaan tuettu porrasaukon kohdalta ja vastaavasti jätetty tuet vastakkaiselta puolelta taloa pois, mutta korjaamalla vain nuo kohdat eivät tuentojen kiinnityspisteet osu enää kuvien mukaan. Muutamia tuentoja täytyy siis irroittaa ja kiinnittää kuvan mukaisesti, pikkujuttuja siis.

Kattoristikoiden tukeminen ei kuitenkaan ollut se suurin murhe. Rakennustarkastaja huomasi, että runkotavarasta puuttuu kokonaan CE- ja lujuusluokitusmerkinnät! Tämä merkintä on oltava sahan toimesta merkattuna jokaiseen parruun, jolla on lujuusluokitus. Yhdessäkään ei näkynyt merkintää. Eli mistään ei voi vahvistaa sitä, että runkotavara on riittävän kestävää kannattelemaan talon painon. Merkintä on tullut ilmeisesti lakimuutoksen myötä pakolliseksi vuonna 2013.

Ahdistus, järkytys! Miten näin voi käydä?! Työpäällikkö oli lomalla, vastaava mestari oli onneksi paikalla ja puhelimella tavoitti työpäällikön sijaisen. Hän ei osannut sanoa miksei merkintää ole, mutta alkoi selvittämään asiaa sahan kanssa.

Rakennustarkastaja ei siis voi hyväksyä runkokatselmusta ja tarvitsee selvityksen maanantaiksi. Jos selvitys ei miellytä niin äärimmäisessä tapauksessa runkotavara pitää vaihtaa eli käytännössä purkaa ja rakentaa uudelleen. Tämä on siis worst case scenario, mutta tiedossa kuitenkin on, että tuote on juuri se mitä pitää, vain leima puuttuu.

Sievitalo alkoi siis selvittämään asiaa ja aika nopeasti alkoi sähköpostiin saapua jos jonkinmoista todistusta ja lausuntoa lujuusluokituksesta jne. Veljekset Vaara Oy:n saha, josta runkotavarat tulevat, oli erittäin aktiivisesti valmiita selvittämään asiaa meidän ja Sievitalon kanssa. Meille selvisi mm. että runkotavara sahataan 6m palkeista tarvittavaan PreCut-mittaan ja kaikki kappaleet on kyllä leimattu, mutta vain toisesta päästä, joten hyvin saattaa olla, että jokaiseen kappaleeseen ei ole leiman omaavaa osaa jäänyt.

Viikonloppuna kävimme tutkimassa tontilla talon runkoa ja löysimme muutamista ylijäämäpaloista leimat, mutta ne olivat niin heikosti havattavissa, ettei ollut ihmekään ettei niitä ihan helpolla huomaa. Nyt kun oli tiedossa mitä etsiä niin löysimme runkotavarasta muualtakin muutamia leimoja. Näistä leimojen löytymisestä informoitiin osapuolia kuvien kera. Aikamoinen helpotus, että niitä sieltä sitten löytyi, vaikkeikaan ihan jokaisesta kappaleesta. Ehkä rakennustarkastaja on nyt tyytyväinen ajattelimme.

Vielä maanantai aamuna saapui Veljekset Vaara Oy:n pyynnöstä Finotrol Oy:n (Suomen suurin puutuotteiden sertifioija) lausunto, koskien tätä lujuusluokitellun puutavaran merkintää tässä tapauksessa. Lausunnossa todetaan mm. että visuaalisesti luokitellun sahatavaran kappalekohtainen merkintä ei ole pakollista. Tämä välitettiin rakennusvalvontaan eteenpäin ja tiistai aamuna keskusteltiin vielä rakennusvalvonnan kanssa asiasta eikä heillä enää ollut mitään uomautettavaa asiasta, koska oli todettava että rakennusvalvonta ei ollut ajantasalla lujuusluokittelen ja CE-todistuksen leimauksen pakollisuudesta.

Vielä tiistaina Veljekset Vaara Oy:n sahalta käytiin käsin lisäleimaamassa puutavara. Näin ne reklamaatiot ja ongelmatilanteet kuuluukin hoitaa!
Kiitos Sievitalo ja kiitos Veljekset Vaara Oy! Nappisuoritus molemmilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti