perjantai 22. helmikuuta 2019

Pihan tasoitus ja tukimuuri sekä pihavalojen sähköt


Kesällä päätettiin hikoilla oikein kunnolla ja laitettiin pihat kuntoon. Pyysimme kaivinkonekuskin siistimään tontin talon ympäriltä ja täytteeksi otettiin 200 tonnia pienijakoista kivimursketta. Onneksemme saimme myös samalla sovittua toisaalta ylijääneestä täyttömaasta, jolla saimme pengerrettyä alapihaa ja tulevan autotallin puolista tontin osaa.

Mietin pitkään miten ihmeessä saan pihat tasoitettua helposti ja siististi. Lopulta keksin muokata kipsilevyjen mukana tulleista lavoista liinolla vedettävän lanan.

Iltaisin sitten auringon laskettua vetelin lanaa pitkin pihoja ja yllättävän helpolla sainkin pihat tasoitettua. Vaikka sain murskeesta tasaisen, oli se silti aika löysää ja menetti helposti muotonsa, joten päätin siistiä pihat Bauhaussista ostamallakin laadukkalla Kiinalaisella tärylätkällä.

Pihaa sitten lätkyteltiinkin lopulta niin urakalla, että tärylätkästä paukkuikin vetohihnat poikki. No, kyllä se joka tapauksessa maksoi itsensä helposti takaisin, jos vertaa vaikka vuokralätkään. Tosin, jos on tarvetta vähänkään isommalle tärylätkälle, niin siinä tapauksessa vuokraus on edullisempaa.

Ylimääräiset maa-ainekset raavittiin pos rajan tuntumasta

Lähti vähän enemmän pois kuin oltiin luultu

Sama kohta kuin edellisessä kuvassa

Ajateltiin blokata rikkaruohot ja myös maa-ainesten sekoittuminen kankaalla.

Tasoittamista oli vähintäänkiin riittävästi...

...ja myös toisessa suunnassa

Tonttimme oli naapurin puolelta ylimmillään n.60cm ja etupihan puolelta n.30cm maanpintaa alempana, joten jotain oli keksittävä ja lopulta päätimme tehdä tukimuurin rajalle.

Toteutustapaa mietittiin pitkään ja aika kauan ehdin jo luulla, että toteutamme tukimuurin kivikoreilla, jotka osoittautuivat lopulta aika kalliksi, mutta näin jälkikäteen ajateltuna eivät ne ehkä olisikaan olleet niin kalliita.

Tehtiin siis tukimuuri pienistä valuharkoista, joita hain läheisestä K-Raudasta, kuten myös harjateräksiä ja betonisäkkejä. Kärrymme kantavuus rajasi hakureissuja aika paljon. Lopulta kyllästyin tähän rautakaupassa juoksemiseen, koska tavaraa piti hakea jatkuvasti lisää.

Toisaalta tukimuurin kanssa ei ollut mikään kiire ja tarkoitus oli tehdä vain kriittisimmät kohdat ennen talvea. Syksyn jatkuessa lämpimänä hyvin pitkään, päätin kuitenkin ottaa tietoisen riskin tilaamalla betonia suursäkeissä pihaan ja urakoida muurin valmiiksi ennen pakkasia.

Meni aika tiukille, sillä viimeinen valu tehtiin siten, että vain muutama päivä sen jälkeen tuli ensilumi ja pakkaset. Asentelin vielä osittain patolevyä ja salaojaputkea tukimuurin taakse, mutta ensi kesälle jäi vielä osa.

Kaiken kaikkiaan tukimuuriin kului satoja harkkoja sekä noin 4 tonnia betonia sekä hyvin paljon vaaka- ja pystyteräksiä. Olin valinnut betonin suhteen helpomman vaihtoehdon ja päätin käyttää ns. valmisbetonia, johon lisätään vain vesi. Oli aikamoinen veivaaminen tuossa betonin tekemisessä ja kantamisessa.

Näitä tuli useita. Taustalla näkyy myös "Lana"

Lähdin liikkeelle ns.harjanurkasta eli ylimmästä kohtaa.

Pihaan jätetty koivukin sai kehyksen ympärilleen. Todellisuudessa ajattelin tuon tukevan muuria.
Tässä huomaa hyvin korkeuseron naapurin pihan kanssa

Sama kohta kuin edellisessä kuvassa, mutta toisesta suunnasta
Tukimuurin ohella täytyi myös suunnitella pihavalaistus, sillä olimme päättäneet, että etupihalla pihavalaisimet asennetaan tukimuurin päälle ja sähköt olisi siis vedettävä tukimuurin ali ja läpi. Talon päädyn puolella päätimme asentaa pihavalot kahden päällekkäin valetun pilariharkon päälle.

Onneksi Sievitalo oli kysynyt jo valmiiksi meiltä sähkösuunnitelmaa tehtäessä, että miten haluamme tai haluammeko ollenkaan toteuttaa pihavalaistusta.

Olimme yhdessä Sievitalon sähkösuunnittelijan kanssa suunnitelleet, että toteutamme talon julkisivuvalaistuksen astronomisella kellolla ja tästä syystä olimme valinneet kaksikanavaisen kellon ja suunnitelleet varauksen pihavalaistukselle.

Ilman tätä ennakoivaa suunnitelmaa olisi pihavalaistuksen sähköjohdotus ja valaistuksen ohjaus suunniteltu toisella tavalla ja kytkimien ja kellojen sijoitus sisästiloihin olisi ollut mahdotonta hankalaa.

Astronominen kellokytkin

Airam Kallio








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti