sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Talon maalausTutkin googlesta jo etukäteen mitä talonmaalauspalvelut ovat maksaneet ja millaisia diilejä tutut sekä kanssabloggaajat ovat tehneet. Aika hintava tuo projekti tuntui olevan, mutta eihän tuo olisi eka kerta pensselin varressa, joten tämä päätettiin toteuttaa itse.

Kuten tavallista omalla kohdallani oli se, että erilaisten maalityyppien tutkiminen toteutettiin suhteellisen perusteellisesti vertailemalla ominaisuuksia pintaa syvemmältä. Päätin jopa avata maalien rakennetta sen verran, että päädyin vertailemaan ainesosia ja myrkyllisyyteen liittyviä tietoja käyttöturvallisuustiedotteista. Kuten sanoin, niin tein perusteellista vertailua. On kuullotteita, öljymaalia ja akrylaattimaalia ja ties mitä, mutta ei mennä sen syvemmin maalien maailmaan. 

Meille valikoitui tuotteeksi Teknoksen uutuustuote VISA peittosuoja. VISA peittosuoja on vesiohenteinen, alkydivahvisteinen akrylaattisideaineeseen pohjautuva peittosuoja. Tuotteen hieno koostumus antaa peittävän suojan jättäen puun pintakuvioinnin näkyviin. VISA peittosuoja muodostaa vedenkestävän, mutta hyvin hengittävän pinnan. Tuote tuntui kaikinpuolin hyvältä meidän kriteereillä. 


Kun tuote on saatu valittua niin sitähän lähdetään tietenkin ostamaan lähimmästä rautakaupasta, eikö niin? VÄÄRIN! Se tietenkin kilpailutetaan juurta jaksaen ja säästetään suhteessa käytettyyn aikaan mitätön rahasumma. Taas väärin, sillä raksaajan kannattaa oikeasti panostaa hieman kilpailuttamiseen ja nähdä hieman vaivaa, vaikkakin raksaväsymys uhkaa painaa päälle, sillä oikean tuotteen kohdalla suoritettu kilpailutus saattaa säästää rahasumman, joka voidaan sitten vaikka käyttää toisessa kohtaa siihen parempaan tuotteeseen tai ratkaisuun, jota on toivottu, mutta budjetissa ei olisi ilman tätä ollut varaa. Win-win siis ja bujdetti +-0.

En ehkä hehkuttaisi tuota säästöä normaalitapauksessa, mutta tämän kyseisen tuotteen kohdalla saimme mielestäni erittäin hyvän diilin neuvoteltua K-raudan rakentajatiliasiakkaana. Tämä K-raudan rakentajatili on loistava juttu, mikäli se raksaajaa lähinnä olevan K-raudan kauppias on valmis antamaan rakentajatililliselle hyvät alennukset. Me päädyimme kuitenkin keskittämään toiseen, hieman kauempana olevaan K-rautaan, koska heiltä saimme huomattavasti paremmat alennukset kaikesta.  

Itse maalaaminen päästiin aloittamaan jo syksyllä, ennen talon valmistumista, koska terassien kantavat palkit ja pilarit oli tehty käsittelemättömästä liimapuusta. Palkit tuskin olisivat kestäneet syksyn, talven ja kevään kosteusrasitusta ilman käsittelyä.

Palkit pohjustettiin Woodex aqua basella, joka on vesiohenteinen puunpohjustesuoja. Pintamaalaus tehtiin edellä mainitulla Teknos Visalla. Syksy oli armelias ja palkkien lisäksi päätin helpottaa seuraavan kesän tehtäviäni ja maalasin myös otsa- ja räystäslaudat ennen rännien asennusta. Tämä olikin kaikki mitä ehdin tehdä ennen kelien muuttumista epäsuotuisaksi maalaamista ajatellen ja itse talon julkisivun maalaaminen jäi tulevalle kesälle. 
Tuleva kesä olikin sitten tämä tuskaisen kuumaksi osoittautunut viime kesä ja olosuhteiden pakosta ei moista työsuoritetta olisi pystynyt suorittamaan maalausohjeiden tai saati maalarin sietokyvyn rajoissa. Kaikkea tosin yritettiin tehdä aamun ja illan hämämärässä, mutta aikamoista veivaamista se oli. 

Maalaustarvikkeisiin, lähinnä pensseleihin eli siveltimiin, halusin erityisesti panostaa, koska maalattavaa pinta-alaa oli todella paljon ja entuudestaan oli tiedossa kuinka hankalaa maalaaminen huonoilla välineillä voi olla. Ilman kunnon alennuksia olisin ehkä päätynyt johonkin muuhun tuotteeseen, mutta onneksi näin ei käynyt.

Markkinajohtaja Anza-tuotemerkillä löytyy laaja valikoima maalaustyövälineitä ja mekin päädyimme heidän premium tuotteista paltinum-sarjan siveltimiin. Sivellin kestää todella kovaa kulutusta ja säilyttää hyvin hoidettuna hyvin pitkään.

Värinnostokyky on hyvä, eikä sivellintä tarvitse dipata kokoajan maalipurkkiin. Harjaosan synteettisten harjasten takia peittokyky ja työnjälki on hyvää eikä siveltimestä jäänyt mitään jälkiä, mutta tähän varmasti vaikuttaa myös Teknos Visan loistavat ominaisuudet.

Varsisiveltimessä on ergonomisesti muotoiltu varsi ja siinä on jousipalautteinen taukotuki ja purkinreunaripustin.

Siveltimiä kannattaa olla useampaa eri mallia riippuen tietenkin maalattavan julkisivulaudan leveydestä.  Siveltimiä ei myöskään kannata sotkea eri sävyisten maalien kanssa, vaikka ne olisi kuinka hyvin putsattu maalauskertojen välissä.

Totesin itse, että siveltimien pesun jälkeen niitä kannatti säilyttää muovipussiin käärittynä niin eivät ehtineet kuivua ollenkaan. Anzan platinum siveltimiä pystyi jopa säilyttämään maalaustarvikkeiden pesupurkissa upotettuna veteen eivätkä ne kärsineet tästä mitenkään. Harjaksia ei koko talon maalausurakassa irronnut juuri lainkaan ja siveltimiä kului huomattavasti vähemmän kuin olin olettanut ja itseasiassa niitä jäi jopa muutama kokonaan käyttämättä.


Näin jälkikäteen, maalausurakan ollessa jo ohi, voin vain todeta kuinka työlästä tämä korkeahkon 1,5 kerroksisen talon maalaaminen voi olla olla käytettäessä telineitä ja julkisivun ollessa kaksivärinen. 
Vaikeaa projektissa ei oikeastaan ollut mikään muu kuin kapeamman tehostuslaudoituksen ja leveämmän laudoituksen välinen raja, joka oli toteutettu niin sanotulla puskusaumalla, eikä rajaa ollut peittämässä edes pientä listaa. Jälkikäteen siis asennuttaisin edes pienen kapean listan tuohon sauman kohdalle niin maalaaminen oli paljon helpompaa ja nopeampaa. Maalaamisessa ja näissä tarkoissa yksityikohtien nypläyksessä sekä siinä, että antaa maalikerrosten kuivua kunnolla, kuluu todella paljon aikaa. Ehdin jo hetken kadehtia niitäkin kanssaraksaajia, jotka olivat tajunneet tai ehtineet maalata osan tuotteista ennen kiinnitystä, kuten räystäiden aluslaudoitus, nurkkalaudat tai päätykolmiot, mutta aina ei voi voittaa eikä meillä todellisuudessa olisi edes ollut kelien puolesta mahdollista kaikkea toteuttaa.
 


Kiire urakassa tosin puski päälle kokoajan johtuen siitä, että maalaukselle varattu kesäloma kuluikin selvityessä kuumuudesta ja pihoja tasoitellessa. Loppukesä ehti jo melkeinpä taittua syksyyn kun vielä maalailimme julkisivua vilkuillen taivaalle mahdollisesti muodostuvia sadekuuroja sekä iltaisin kosteusmittaria, joka osoittautuikin erittäin tärkeäksi työvälineeksi tässä urakassa.

Suosittelenkin erityisesti tarkkailemaan maalausolosuhteita, sillä liian kostea ilma saa maalin valumaan, olemaan tarttumatta kunnolla maalattavaan pintaan ja maalin pinta ei sulkeudu kunnolla. Meille tuo kosteusprosentin tarkkailu paikan päällä ja netin kautta sääpalveluiden mittaustietoihin tutustuminen tuli todella tutuksi.

Maalatessa täytyy aina muistaa, että hyvät maalaustarvikkeet ja hyvä tuote eivät takaa hyvää lopputulosta mikäli ohjeita ei noudata. Joskus olen lukenut tai kuullut siitä, kuinka taloja on maalattu yömyöhään tai jopa pienessä tihkusateessa, mutta siihen en olisi kyllä itse uskaltautunut millään.

Lopputulokseen voin olla tyytyväinen ja Visa peitosuojan hyvä levitettävyys sekä peittokyky kyllä helpottivat urakkaa, kuten myös se, että vesiohenteisena tuo on täysin hajuton ja vahinkojenkin sattuessa tuote on helppo pyyhkiä pois. Lopputulos on kyllä todella hieno kun puunsyyt ovat jääneet kauniisti esiin jättäen pinnan eläväiseksi ja luonnolliseksi.Rakennustelineet päätin ostaa sen sijaan, että olisin ne vuokrannut ja tällä työtahdilla tuo päätös osoittautui kannattavaksi. Vielä kannattavammaksi kuin nostimen vuokraaminen.

Vuokraamoista puheen ollen, on niistäkin sen verran vinkattavaa, että vaikka ne eivät tätä hirveästi mainosta, niin useimpiin saa myöskin tehtyä rakentajatilin ja sitä kautta hieman paremmat alennukset.

Telineiden jatkuva siirtely edes takaisin välttääkseni liiallista auringonpaistetta oli hidasta ja vaikeaa, koska telineet olivat korkeat ja pihat eivät olleet vielä kunnosssa. Telineiden alle joutui kikkailemaan tukia joka kerta niitä siirrettäessä, joten aina harjakorkeudessa liikuttaessa toivoin, että olisin valinnut telineiden sijasta nostimen.


Koko maalausurakka oli kaiken kaikkiaan hidas ja aikaa vievä, mutta siinä ei varsinaisesti ollut mitään vaikeaa, jonka takia sitä ei olisi voinut suorittaa itse. Urakan lopputulokseen olen joka tapauksessa tyytyväinen, sillä olihan tämä raksaajalle kustannustehokas toimintamalli ja oma kädenjälki näyttää hyvältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti