keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Vastaava mestari ja pääsuunnittelija

Moni sanoo, että valitse sitten hyvä vastava mestari itsellesi, sillä se on tärkeää. Tiesin kyllä, että kyseessä on koko projektin kannalta ehkä se tärkein henkilö, mutta miten ihmeessä tietäisin kuka on hyvä? 

On aika mahdotonta selvittää internetin ihmeellisestä maailmasta näitä asioita, koska useimmiten nämä ovat pieniä yhden hengen yrityksiä. Jopa ne niin kutsutut parhaatkin tyypit, eikä heistä välttämättä löydy ollenkaan kirjoituksia keskustelupaltoilta tai muualta. Läheskään kaikilla ei ole edes nettisivuja. 

Viidakkorumpu laulaa ja google kertoo muutaman hyvän vaihtoehdon, joista tarjouskilpailuun valitsin viisi kappaletta. 

Yksi latasi jo puhelimessa hinnat, eikä tontilla olisi ollut välttämätöntä edes tavata, Tämä pääsi hieman yllättämään, sillä hän oli yksi jota oli hyvältä taholta suositeltu. Yritä siinä nyt sitten puhelimessa arvioida henkilökemiaa, koska sillä on erittäin suuri merkitys tähän tehtävään sopivaa henkilöä etsittäessä. 

Neljästä muusta yksi tippui pois lähinnä tapaamisen perusteella todetusta henkilökemiasta johtuen, vaikka kaveri vaikuttikin erittäin pätevältä. Loput kolme olivat vaikean päätöksen takana. Kaikki oli tavattu kertaalleen ja tarkentavia meilejä lähetelty puolin sun toisin, mutta päätös oli silti vaikea. 

Halvalla ei saa hyvää on kulunut mainoslause, mutta se ei edes olisi ollut tässä optio, koska kaikki olivat lähes saman hintaisia. Olisinkin varmaan tiputtanut tuon halvimman joka tapauksessa pois siinä pelossa, että halusin aktiivisen ja luotettavan henkilön tähän. 

Reilu kolmisen viikkoa tähän pähkäilyyn meni aikaa. Lopulta yksi oli selvästi ylitse muiden ja pienen hintaneuvottelun jälkeen, oli suullinen sopimus valmis. Asiakaslähtöisyys, palveluhenkisyys, hyvä henkilökemia, ammattitaito, pitkä kokemus alalta, referenssit, suositukset, asialliset www-sivut, paikallistuntemus ja halu ottaa vastaan juuri tämä työ ja haaste jonka projektimme tuo. Nalle Grönberg yrityksestä T:mi Nalle Grönberg oli valintamme vastaavan työnjohtajan sekä pääsuunnittelijan tehtäviin.  

Talon rakentaminen on monivaiheinen prosessi, jossa on huomioitava lukuisia asioita suunnittelunalusta lähtien. Aluksi on olemassa unelma tai visio, jota lähdetään työstämäänsuunnitelman muotoon. Tällöin kannattaa pyytää mukaan suunnittelun ja toteutuksen ammattilainen, joka ohjeistaa toimintaa rakennussuunnittelun sekä projektin eri vaiheissa. www.rakennussuunnittelugronberg.fi

Maaperätutkimus, mikä perustamistapa?

Toukokuu 2015. 
Kun tontilta oli raivattu suurimmat puut ja risukot keskeltä pois, niin seuraava asia listalla oli teettää maaperätutkimus, jotta tiedetään mikä olisi paras perustamistapa tontillamme. 

Maaperätutkimuksen tekijöitä löytyy aika helposti googlaamalla. Keskustelupalstoilta luettiin taas muiden kokemuksia ja mielipiteitä. Eipä siinä sitten paljon enää jäänyt vaihtoehtoja. Maaperätutkimuksien hinnoissa ei ihan hirveästi ole eroa, joten päätettiin ottaa paras vaihtoehto.

Tarjouspyyntö lähetettiin Uudenmaan Pohjatutkimus Oy:lle, joka mielestäni (ja ilmeisesti monen muunkin mielestä) olisi erittäin laadukas yritys suorittamaan kyseisen työn. Tarjous tuli ja se oli sitä luokkaa, jota osasinkin odottaa. Ei siis yllätyksiä tässä,

Rakennusinsinööri Ossi Pirinen ja maanmittausinsinööri Tuomo Juntunen vaikuttivat erittäin asiallisilta ja päteviltä ammattilaisilta. Toimitukselle sovittiin päivämäärä ja kävin itse mielenkiinnosta paikan päällä katsomassa, kuinka niitä tontin korkoja otettiin ja kairauksia tehtiin.

Alustavia tietoja sain tekijöiltä jo paikan päällä, mutta lopullinen raportti saapui minulle muutaman viikon kuluessa. Erittäin pitkä ja hyvin yksityiskohtainen raportti sekä analyysi tontista. Tämä oli kyllä hyvin tehty.

Ainoa miinus maaperätutkimuksen lopputulemassa oli se, että joudumme vastoin kaikkia odotuksiamme paaluttamaan. Oi ei! *euron kuvat vilkkuu silmissä...* Tästä tulisi lovi lompakkoon.

Noh, oli asiassa hyviäkin puolia, sillä paaluperustus, ontelolaatat ja tuulettuva alapohja takaavat tukevan ja radonturvallisemman perustuksen talolle. Alkujärkytyksestä toivutua oli seuraavaksi ryhdyttävä etsimään yrityksiä tekemään perustuksia.





Puu kaatuu...!

Toukokuu 2015. 

Hetken mietin mitä tehdä tontilla oleville puille. Päätin kaataa suurimman osan itse ja antaa ammattilaisen hoitaa vaikeat tai sellaiset, jotka saattavat kaatua tielle tai naapurin puolelle. 



En omistanut moottorisahaa, joten mielenkiinnosta ajattelin sijoittaa Starkin halpisvehkeeseen. Park moottorisaha 99€ ja 5 vuoden takuu. Myyjän mukaan, joka kerta kun noita tuotteita oli tuotu takuuseen, niin asiakas oli heti saanut uuden hyllystä. Laadusta ei kyllä tarvinnut puhua, mutta koneessa oli aika pitkä laippa ja hei, tuo takuu ja hinta!







Lisäksi Tokmannilta mukaan tarttui lähes yhdellä kädellä käytettävä Hyundai mini-moottorisaha lähinnä risujen ja oksien katkomiseen. Eikä siinäkään hinta päätä huimannut. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi kyllä voinut panostaa yhteen kunnon moottorisahaan, jossa olisi ollut enemmän tehoa ja parempi ergonomia jne.

Aikaa nimittäin kului turhan paljon hinkatessa tehottomalla sahalla isompia puita ja se oli raskasta. Vinkki: osta kunnon saha, sillä se säästää käyttäjää, säilyy pidempään kunnossa ja tulet sitä kuitenkin omakotitaloasujana tarvitsemaan jatkossa milloin mihinkin. Vänkärauta on myös iso apu puita kaadettaessa.







tiistai 13. joulukuuta 2016

Talotoimittaja valittu!


Aiemmassa postauksessa talopakettien vertailusta lopputulemana oli käynti Sievitalon taloesittelyssä ja talomyyjä Ulla Suomalan tapaaminen, jotka sinetöivät valintamme. Rakennamme Sievitalon!

Menikö kaikki sitten helposti? Todellakin!

Ei tarvittu turhan pitkää pohdintaa siitä, millainen pohjakuva suunnitellaan. Olihan tätä tietysti mietitty jo yli vuoden, mutta Sievitalolla oli muuttovalmis -malli, joka näytti todella kivalta ja tarpeisiimme lähes sopivalta. Mummille vain tarvittaisiin oma tila.

Kysyttiin saisiko sen yläkerralla? No saihan sen, kun teki rakenteellisista syistä pari pientä muutosta ja kavensi hieman runkosyvyyttä, kiva! Käden käänteessä meillä oli siis suunnitelma valmis. Jätimme tarjouspyynnön ja jäimme odottamaan tarjousta.

Saimme loppuvuodesta 2015 Ullan avustukella projektimme uudelleen käyntiin!

Lisää kuvia Sievitaloista Sievitalon Facebookissa
Sievitaloista löytyy virtuaalikierroksia! Käy tutustumassa niihin täällä: Virtuaalikierrokset


Talopakettien vertailua

Syksyllä 2014. Olin jo etukäteen lukenut netistä, että talopaketteja vertailtaessa tuskaa tuottaa ymmärtää, mitä toimitussisällössä tarjotaan ja ylipäätään sisältöjen vertailu keskenään. Tästä syystä päätetimme tehdä Excel-taulukkon, johon eritellään tarkasti kaikkien tarjousten sisältö. Noh, se Excelin teko ei ollutkaan niin simppeli, mutta onneksi löysin muutamasta rakennusblogista juttuja ja malleja vastaavista. 

Ensin oli mietittävä, että miten saamme tarjouspyynnöistä vertailukelpoisia. Yritimme esittää jokaiselle valmistajalle samansisältöisen tarjouspyynnön, joita sitten tarkenneltiin sähköpostilla, puhelimessa ja tapaamisissa. 

Oli aikamoista rumbaa pyörittää yli kymmentä tarjouspyyntöä samanaikaisesti. Tapaamisia oli vähän väliä ja milloin missäkin. Taisin jopa lopulta käydä kolmesti Rakenna&Remontoi-messuilla Vantaalla tapaamassa sekä talovalmistajia, perustusten tekijöitä, että muitakin valmistajia. Ajallisesti katsottuna taisin tehdä tätä vaihetta melkein vuoden verran, joten tutkimus- ja selvitystyötä tuli tehtyä sen verran, että asiaa riittäisi vielä moneen postaukseen. 

Excel-talukosta muodostui lopulta aikamoinen hirviö! Sarakkeita A:sta Y:hyn ja rivejä 46kpl. Tämä johtuu myös pitkälti siitä, että olimme päättäneet tehdä otannan sekä muuttovalmiina, että viittävaille valmiina.

Joillakin valmistajilla viittävaillevalmis on nimellä Sisusta itse tms. Tämä meinaa sitä, että talo on ulkoa valmis ja sisältä levypinnalla. Tarkoituksena tosiaan oli, että rakentaisimme itse vähintään sisäpuolen levypinnalta loppuun ja hankkisimme kaikki materiaalit itse. Mietimme myös julkisivun ja katemateriaalin asentamista itse. 

Noh, kaikkensa sitä yrittää, että saa kuluja alas ja neliöitä enemmän. Jossain vaiheessa onneksi tipahdimme maanpinnalle noiden neliöiden suhteen. Tähän vaikutti suuresti se, kun meille selvisi, että suunnitelmassamme mummin puoli muodostaa erillisen asunnon ja näin ollen kyseessä on paritalo. Tämä tarkoitti sitä, että meidän olisi pitänyt vähintään tehdä hallinanjakosopimus tai asunto-osakeyhtiö kustannusten ja vastuiden jakamiseksi.

Syksyllä 2015. Tässä vaiheessa projektin alusta oli  kulunut noin vuosi ja projekti oli tullut tiensä päähän. Pidimme pienenen hengähdystauon ja mietimme, että mitäs nyt? 

Muutaman kuukauden kuluttua oli aika nostaa projekti taas työn alle ja lähteä suunnittelemaan pohjakuva uudelleen. Kuin onnen ja sattuman kautta huomasimme, että Sievitalo oli juuri lanseerannut OmaMalli-palvelun! Sievitalo olisi ollut aiemmin vahva kandidaatti talovalmistajan valinnassa, mutta valitettavasti heillä ei ollut silloin vielä tarjota räätälöityjä talopaketteja.

Lähellä sattui vielä juuri tuohon aikaan olemaan muuttovalmiin Sievitalon esittely, jota lähdimme katsomaan. Taloesittelyssä kiinnitimme erityistä huomiota laadukkaisiin materiaaleihin ja ennen kaikkea erinomaiseen työnjälkeen ja viimeistelyyn, joka näkyi esimerkiksi viimeisen päälle sahatuissa ja asennetuissa kattolistoissa. Jopa niissä paikoissa jonne ei suoraan näe. 

Kaikki vastoinkäymiset ja muut murheet unohtuivat ja ryhdyimme uudella innolla rakentamaan unelmaamme uudestaan yhteistyössä Sievitalon talomyyjän Ulla Suomalan kanssa. 

Sievitalolla olisi lähes kaikki ne tuotteet ja valmistajat, jotka sopivat meidän kriteereihimme, eikä suuria muutoksia toimitussisältöön näin ollen tarvitsisi tehdä. Ehkäpä suurimapana mielenkiinnon kohteena on Sievitalon käyttämä höyrunsulku SystemIntello- kosteutta ohjaava höyrynsulkukangas. Käynti taloesittelyssä ja talomyyjän tapaaminen sinetöivät kaiken. Valintamme olisi Sievitalo!

Sievitalo Oma Malli -palvelu

Sievitalo

maanantai 12. joulukuuta 2016

Sopivan runkorakenteen ja talopaketin valitseminen

Haluan tässä kertoa lyhyesti miten runkorakenteen ja talopaketin valintaa lähdettiin tekemään, kun päätös tontin hankinnasta oli tehty ja tähän projekiin ryhdyttiin. Tästä aiheesta ja vaiheista riittäisi todella paljon juttua, sillä kun kaikki alkoi niin lähdimme ryminällä liikkeelle ja asiaa tutkittiin, vertailtiin ja suunniteltiin erittäin intensiivisesti reilun vuoden verran. 

Alusta asti oli selvää, että rakentamisessa halutaan olla itse mukana ja projekti pilkotaan mahdollisimman moneen osaan, jotta saadaan jokaisen osa-alueen hinnoista kilpailutettua turhat kustannukset pois. Tiesimme, että itse tekeminen ja osa-alueden pilkkominen tulee tuottamaan paljon työtä ja tuskaa, mutta itsepäisinä ja määrätietoisina, omasta osaamisestamme ja kyvyistämme tietoisena, päätettiin tähän ryhtyä.

Ensimmäisenä listalla oli talon valmistustapa: hirsi-, kivi- vai puurunko? Jokaisessa vaihtoehdossa tuntui olevan omat hyvät puolensa ja jokaiseen vaihtoehtoon tuntui löytyvän ne jutut, jotka voisi itse tehdä ja joilla voisi saada kustannuksia alas. Olihan meillä tarkoituksena itsetehden saada isompi, laadukkaampi ja komea talo, mutta ennen kaikkea halusimme kaikkien tilojen olevan sopivan kokoisia, käyttötarkoitukseen hyvin sopivia, ei hukkaneliöitä.

Osaamista tai tuntemusta rakentamisesta meillä ei ole, eli ollaan ihan tavallisia pulliaisia. Vaihtoehtojen vertailu ei siis ollutkaan ihan niin simppeli ja nopea juttu. Kivrakenteisessa talonrungossakin tuntui sitten olevan paljon erilaisia variaatioita materiaalien osalta: on harkkoa, lämpöharkkoa, valuharkkoa ja EPS-harkkoa.

Lämpökivi LL400 (lamminbetoni.fi)


EPS-harkko oli pitkään tutkinnassa siitä syystä, että se olisi ollut mahdollista kasata itse ja hoitaa vain pumppuauto laskemaan kurat harkkojen sisään ja voilà, talonrunko olisi valmis. Joo, no ei se ihan noin helposti olisi mennyt, mutta lyhyesti sanottuna.

Hirsirunko olisi ollut kovin mieleinen vaihtoehto ekologisuutensa ja paremman sisäilman takia. Ja antoihan rakennustapaohjeetkin luvan siihen, kunhan käytetään lamellihirsiä ja city-nurkkaa. Tässäkin vaihtoehdossa tuli vastaan monta eri variaatiota: lamellihirsi ja sen eri variaatot ja koot, lämpöhirsi, jossa ohuempi hirsi ulkopuolella ja sisäpuolella puukuitueriste, koolaus ja sisäpaneeli sekä kokonaan erilainen vaihtoehto, jossa ulko- ja sisäpuolella ohuempi hirsi ja niiden välissä paljon puukuitueristettä.

Lamecolog-lamellihirsi (rantasalmi.fi)
Kero-lämpöhirsi (kerohirsitalot.fi)
Hirsi tuntui pitkään potentiaaliselta vaihtoehdolta ja varsinkin jälkimmäinen vaihtoehto, joka keveytensä vuoksi olisi ollut jopa helppo kasata itse, vain 15kg/m painon ansiosta. Noh, siihenkin kuvitelmaan tuli sitten lopulta stoppi, nimittäin jopa hirsirunkoa korkeampi hinta. Hirsirungossa olisi ollut sellainen kiva helppous, että kun hirret on kasattu niin valmista pintaa olisi ollut suoraan valmiina sekä sisä- että ulkopuolella.

Puurunkoisessa vahtoehdossa sitten olikin omat hommansa, sillä vaihtoehtoja tuntui olevan todella reippaasti. On suur-elementtiä, elemettiä, tilamoduulia, PreCuttia ja jopa yhtenä vaihtoehtona kokonaan tehtaalla kasattu talo joka tuodaan kokonaisena totille.

Elementti (vieskatalo.fi)
vertex.fi

Valinta ei olisi helppo. Eri valmistumenetelmien ominaisuuksien vertaileminen omiin mieltymyksiimme sopivaksi olisi myös haastavaa. Riippuen valmistusmenetelmästä ja talotoimittajasta, oli seinän väliin tulevissa eristeissä myös paljon vaihtoehtoja ja niillä tietenkin ihan erilaiset ominaisuudet.

Joitakin eivät kiinnosta nämä asiat, mutta itselleni on tärkeää tietää mistä tuleva taloni on rakennettu ja mitkä ovat sen rakenteen ominaisuudet. Onhan sillä suuri vaikutus miten talon runko käyttäytyy ja reagoi, varsinkin täällä Suomessa, missä on suuria lämpötilavaihteluita ja kosteuseroja.

Eristeissä löytyi niin polyuretaanieristettä (Ent. SPU-eriste nyk. Kingspan), Villaeristettä (mm. Isover, Paroc) kuin puukuitueristettä (Ekovilla, Hunton).

Ekovilla (polarhouse.fi)


www.isover.fi
Riippuen eristeestä, niin sitten löytyi lisäksi eri vaihtoehtoja höyrynsulusta. Hyörynsulku vaihtoehtoja oli höyrynsulkumuovi, höyrynsulkupaperi ja höyrynsulkukangas. Eristeistä ja höyrynsulusta voisi kirjoittaa pitkän oman osion, mutta ehkä tämäkin jo laittaa monet rakentamista suunnittelevat miettimään, että talon rakentaminen on valintoja täynnä ja niillä valinnoilla on vaikutusta siihen, että millaista siinä tulevassa talossa on asua ja millainen talo on ominaisuuksiltaan.

Tähän asiaan varmasti on monta mielipidettä, mutta me halusimme ehdottomasti valita hengittävän rakenteen talon sisäilman kannalta. Halusimme myös, että talo on paikallaan rakennettu. Paikallaan rakennettu on siinä mielessä meille mieleinen, että vielä rakentamisvaiheessakin on mahdollista tehdä muutoksia ja saada varmasti kaikki oikealle paikalleen. Esimerkiksi elementtitalossa pistorasiat ja katkaisijat ovat juuri siellä, minne ne on suunnitellessa paperille piirretty, eikä niitä voi enää siirtää.

Halusimme siis joustoa ja vapautta vaikuttaa asioihin vielä silloinkin kun taloa jo rakennetaan. Todellisuudessahan kaikki kyllä tulee suunnitteluvaiheessa mietittyä paikoilleen, mutta varmasti tulee tilanne vastaan, jossa pieni hienosäätö saattaa parantaa asioiden sujumista jatkossa.

Mitä meille sitten jäi vaihtoehdoiksi? Hirsitalo tai puurunkoinen PreCut-talo.

maanantai 5. joulukuuta 2016

Hirsitalo vai PreCut-puutalo?

Elokuussa 2014 ostettiin tontti. Sitten iski innostus, ryhdymme tosiaan rakentamaan taloa! Mutta millaista taloa? Tästä sitten lähti käyntiin laaja selvitystyö vaihtoehtoisista talovalmistajista, joilta voisimme pyytää tarjouksen.

Googlaamalla löytyy paljon tietoa, keskusteluja, vinkkejä, faktaa sekä kritiikkiä rakentamisesta ja eri valmistajista. Voin tähän kyllä todeta, että ihan kaikista ja ihan kaikesta löytyy niin puolesta kuin vastaan puhujia, mutta jokaisen on syytä lukea netin keskustelupalstoja kriittisin silmin ja tehdä omat johtopäätökset perustuen omiin kokemuksiin ja luotettaviin lähteisiin.

Noh, talotoimittajia löytyi todellakin iso läjä. Tutustuminen eri valmistajien tuotteisiin, sekä rakennustapaan ja materiaaleihin oli työlästä. Itseäni kun kiinnostaa mitä sieltä seinän sisältä löytyy ja mistä talo on rakennettu, eikä vain pelkkä kaunis ulkokuori. Tämä luonnollisesti lisäsi selvitysvaiheen kestoa.

PreCut-valmistajissa oli lopulta paljon vaihtoehtoja, jotka halusimme ottaa lähempään tarkasteluun. Emme päässeet heti yksimielisyyteen talon rakenteesta, emmekä halunneetkaan ennen kuin tekisimme hintavertailua samanlaisten mallien välillä.

Suunnitelma oli siis selvä. Ottaisimme mukaan sekä hirsitalo- että PreCut-talovalmistajia. Hirsitaloista päätimme ottaa vertailuun mukaan kolme valmistajaa ja PreCut-taloista kuusi valmistajaa. Lopulta kävi niin, että päätimme ottaa back uppina myös neljä elementtitalovalmistajaa vertailun vuoksi mukaan. Otanta tulisi siis olemaan todella laaja, yhteensä 13 vertailtavaa tuotetta. O-ou..

Talotyypin ja -valmistajan valintaa helpottavaa tietoa löytyy paljon suomirakentaa.fi:ltä.


Saarni³ nyt myös Bloglovinissa

Follow my blog with Bloglovin

sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Tontti löytyi elokuussa 2014

Keväällä 2014 olimme tehneet päätöksen, että kun sopiva tontti löytyy, niin ryhdymme rakentamaan kolmen sukupolven kotiamme. Tiesimme etukäteen aika tarkasti millaiset tontit kelpuutamme ja mitä me haluamme ympäristöltä. Kun sijaintikin oli suunnilleen tiedossa, niin alkoi sellainen semi-aktiivinen seuranta ja selvittäminen alueen myytävistä tonteista. 

Aina välillä jokin herätti mielenkiinnon ja sitä tutkittiin ja käytiin ehkä iltapuhteina tai viikonloppuna ohimennen katsomassa. Elokuussa 2014 meillä oli kolme potentiaalista tonttia harkinnassa, mutta tämän viimeisimmän nähtyämme tiesimme, että tähän haluamme kotimme rakentaa. Mummikin sanoi, että se tuntui heti kodilta. 

Oli itseasiassa aika sattuman kauppaa, että edes saimme tietää tästä tontista. Soitimme välittäjälle ihan eri tontista, joka ei sitten lopulta nähtyämme sen, ollutkaan enää kiinnostava. Välittäjä sanoi, että hänellä oli ollut toinen tontti myynnissä ihan kiven heiton päässä tästä, mutta hän ei ollut varma olisiko se enää kaupan. Tontille oli ilmeisesti suunniteltu kauppoja aiemmin, mutta ne eivät olleet toteutuneet, joten me päätimme tiedustella myyjältä tonttia. Hinnasta väännettiin kättä ja kaupathan siitä lopulta sitten tuli. Näin olimme onnellisia tontin omistajia!

Siihen pellon reunaan, loivaan lounais-rinteeseen, tulee Saarni³


Pari puuta tarvitsee raivata tieltä

Kunnallistekniikka ja sähköt valmiina tontilla

Ilta-aurinko tontilla loppukesästä