tiistai 13. joulukuuta 2016

Talopakettien vertailua

Syksyllä 2014. Olin jo etukäteen lukenut netistä, että talopaketteja vertailtaessa tuskaa tuottaa ymmärtää, mitä toimitussisällössä tarjotaan ja ylipäätään sisältöjen vertailu keskenään. Tästä syystä päätetimme tehdä Excel-taulukkon, johon eritellään tarkasti kaikkien tarjousten sisältö. Noh, se Excelin teko ei ollutkaan niin simppeli, mutta onneksi löysin muutamasta rakennusblogista juttuja ja malleja vastaavista. 

Ensin oli mietittävä, että miten saamme tarjouspyynnöistä vertailukelpoisia. Yritimme esittää jokaiselle valmistajalle samansisältöisen tarjouspyynnön, joita sitten tarkenneltiin sähköpostilla, puhelimessa ja tapaamisissa. 

Oli aikamoista rumbaa pyörittää yli kymmentä tarjouspyyntöä samanaikaisesti. Tapaamisia oli vähän väliä ja milloin missäkin. Taisin jopa lopulta käydä kolmesti Rakenna&Remontoi-messuilla Vantaalla tapaamassa sekä talovalmistajia, perustusten tekijöitä, että muitakin valmistajia. Ajallisesti katsottuna taisin tehdä tätä vaihetta melkein vuoden verran, joten tutkimus- ja selvitystyötä tuli tehtyä sen verran, että asiaa riittäisi vielä moneen postaukseen. 

Excel-talukosta muodostui lopulta aikamoinen hirviö! Sarakkeita A:sta Y:hyn ja rivejä 46kpl. Tämä johtuu myös pitkälti siitä, että olimme päättäneet tehdä otannan sekä muuttovalmiina, että viittävaille valmiina.

Joillakin valmistajilla viittävaillevalmis on nimellä Sisusta itse tms. Tämä meinaa sitä, että talo on ulkoa valmis ja sisältä levypinnalla. Tarkoituksena tosiaan oli, että rakentaisimme itse vähintään sisäpuolen levypinnalta loppuun ja hankkisimme kaikki materiaalit itse. Mietimme myös julkisivun ja katemateriaalin asentamista itse. 

Noh, kaikkensa sitä yrittää, että saa kuluja alas ja neliöitä enemmän. Jossain vaiheessa onneksi tipahdimme maanpinnalle noiden neliöiden suhteen. Tähän vaikutti suuresti se, kun meille selvisi, että suunnitelmassamme mummin puoli muodostaa erillisen asunnon ja näin ollen kyseessä on paritalo. Tämä tarkoitti sitä, että meidän olisi pitänyt vähintään tehdä hallinanjakosopimus tai asunto-osakeyhtiö kustannusten ja vastuiden jakamiseksi.

Syksyllä 2015. Tässä vaiheessa projektin alusta oli  kulunut noin vuosi ja projekti oli tullut tiensä päähän. Pidimme pienenen hengähdystauon ja mietimme, että mitäs nyt? 

Muutaman kuukauden kuluttua oli aika nostaa projekti taas työn alle ja lähteä suunnittelemaan pohjakuva uudelleen. Kuin onnen ja sattuman kautta huomasimme, että Sievitalo oli juuri lanseerannut OmaMalli-palvelun! Sievitalo olisi ollut aiemmin vahva kandidaatti talovalmistajan valinnassa, mutta valitettavasti heillä ei ollut silloin vielä tarjota räätälöityjä talopaketteja.

Lähellä sattui vielä juuri tuohon aikaan olemaan muuttovalmiin Sievitalon esittely, jota lähdimme katsomaan. Taloesittelyssä kiinnitimme erityistä huomiota laadukkaisiin materiaaleihin ja ennen kaikkea erinomaiseen työnjälkeen ja viimeistelyyn, joka näkyi esimerkiksi viimeisen päälle sahatuissa ja asennetuissa kattolistoissa. Jopa niissä paikoissa jonne ei suoraan näe. 

Kaikki vastoinkäymiset ja muut murheet unohtuivat ja ryhdyimme uudella innolla rakentamaan unelmaamme uudestaan yhteistyössä Sievitalon talomyyjän Ulla Suomalan kanssa. 

Sievitalolla olisi lähes kaikki ne tuotteet ja valmistajat, jotka sopivat meidän kriteereihimme, eikä suuria muutoksia toimitussisältöön näin ollen tarvitsisi tehdä. Ehkäpä suurimapana mielenkiinnon kohteena on Sievitalon käyttämä höyrunsulku SystemIntello- kosteutta ohjaava höyrynsulkukangas. Käynti taloesittelyssä ja talomyyjän tapaaminen sinetöivät kaiken. Valintamme olisi Sievitalo!

Sievitalo Oma Malli -palvelu

Sievitalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti