torstai 9. helmikuuta 2017

Ilmanvaihtokone



Enervent, Flexit, Iloxair, Parmair ,Deekax, Onnline, Sunair, Swegon, Vallox.... lista jatkuu. On siinä ilmanvaihtokoneita joista valita, mutta miten se tehdään? Vastavirta LTO-, Ristivirta LTO-, Pyörivä LTO-kenno?

LTO= Lämmöntalteenotto. LTO:lla voidaan ottaa poistoilmasta huomattava osa energiaa talteen lämmönsiirtimien avulla. Poistoilman avulla lämmitetään tuloilmaa. Tuloilmaa voidaan myös lisäksi lämmittää sähkövastuksilla ja maalämpökohteissa vesikiertoisella (keruupiirin neste) lämmönsiirrin kennolla, jolla onnistuu myös tuloilman viilennys kesäaikaan.

Sievitalolla pakettiin sisältyy aina A-energialuokan ilmanvaihtokone, jonka hyötysuhde on 70%. Tällä hetkellä toimitetaan Deekax Air Oy:n tuotteita.

Tottakai halusin tehdä tämän(kin) valinnan itselleni vaikeaksi. Ensin kysytään googlelta ja sitten tutkitaan netin syöverit läpi eli luetaan valmistajien sivuilta speksit, tutustutaan keskustelupalstojen antiin, etsitään testejä, joissa laitteet olleet mukana mm. TM-/RM-testi. Lopuksi käydään alan liikkeessä katsomassa itse laitetta ja jutellaan yleisesti myyjän kanssa hyvistä ja huonoista puolista, jos niitä huonoja puolia edes myyjän mielestä löytyy.

Speksit, keskustelupalstat ja TM-testi eivät kyllä ole vertailukelpoisia keskenään. Edes TM-testit eivät kerro pelkän testituloksen perusteella onko laite hyvä vai ei. Testivoittaja ei välttämättä ole juuri sinulle se paras laite.

Vinkki: Lukekaa huolella miten testi on suoritettu, mitä osa-alueita siinä on painotettu ja kuinka paljon niille on annettu arvoa testinlopputuloksessa. Yleensä kun testin lukee huolella alusta loppuun ja sen jälkeen lähtee miettimään, mikä laite omasta mielestä sopii sinulle, niin se valinta tulee tehtyä aika helposti, ehkä.

Tutkiskelun jälkeen valinta suoritettiin Enervent, Flexit, Swegon ja Valloxin välillä. 
Enervent eAir

Enervent eAir
Enervent eAir

Enerventissä pidin eAir-ohjainpaneelista, jossa oli akku ja seinäteline. Ihan kiva ja hieno vempele. Testaa virtuaalisesti eAir:n käyttöä (tabetilla/kännykällä kokeiltaessa tuntuu todellisemmalta).
eAir DEMO
eAir Web-käyttöliittymä

 ***
Flexit CI600
Flexit oli ykkösvaihtoehtona pitkään johtuen sen erittäin hyvästä takuusta (5v. täystakuu), hyvästä hyötysuhteesta ja näppärän näköisestä ohjainpaneelista, josta on helppo säätää laitetta ja tehdä viikko-ohjelmointi. 
*** 
Swegon Casa Smart

Swegon tippui aika nopeasti tästä joukosta. Siinä oli ihan mukavan näköinen ohjainpaneeli, mutta säätömahdollisuudet olivat suppeammat.
*** 
Vallox 145

Vallox ei aluksi sytyttänyt sen enempää kuin muutkaan, vaikkakin useat sen mallit ovat voittaneet testejä tai pärjänneet muuten hyvin. Tutustuminen TM Rakennusmaailman (3/2013) testiin kuitenkin sai minut muuttamaan mieleni. http://www.vallox.com/vallox_oy/ajankohtaista/uutisarkisto/valloxilta_jalleen_uusi_tm-testivoittaja.111.news Perehdyin Vallox 145 SE (arvosana 9.2) ja sen modernimpaan malliin 145 MV, jota ohjataan MyVallox Control-ohjaimella ja valinta oli sitä myöten selvä.
 
MyVallox Control

Miten olisin voinut vastustaa testivoittajan monipuolisempaa MV-mallia, jota ohjataan uuden sukupolven graafisella ohjaimella, joka mahdollistaa älyttömän paljon säätömahdollisuuksia, sekä etäohjauksen internetin yli? En mitenkään. 
 
MyVallox etäohjaus


MyVallox Control
MyVallox Control

Tästä löytyy ohjaimen tiedot Linkki

MyVallox
Testaa virtuaalisesti MyVallox Cloudia
Demo 
Username on "demo@example" ja password on "demo". 


 Valloxin 145 MV IV-koneella  on VTT:n  A+ -energialuokan sertifikaatti. Linkki
Hiilidioksisdianturi sekä lisäkosteusanturi

Siinä on lisäksi vakiona sisäinen kosteusanturi ja asetuksista voi säätää halutut arvot/toiminnot sekä lisäksi siihen on saatavilla kosteus- ja hiilidioksidilisäantureita. 


Tässä tiedot IV-koneesta Linkki

Video
Katso tästä video Linkki

Sievitalon talomyyjän kautta tämä IV-koneen vaihto saatiin helposti ja joustavasti sovittua muutoshintoineen, joten siitäkin iso plussa talovalmistajalle.


Lähteet:


Vallox
Enervent
Flexit
Swegon
Deekax
Rakentaja.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti