lauantai 24. kesäkuuta 2017

Vesi-, viemäri-, sadevesi- ja salaojaputkien asennus sekä routaeristys

Pyrimme itse olemaan paljon apuna otsikkoasioiden asennusvaiheessa, vaikkakin työ oli ulkoistettu Ab Udda Oy:n Kenneth Lindholmille. Yrityksen 40 vuotisella historialla homma eteni aika määrätietoisesti, mutta oli hyvä olla läsnä näkemässä mihin kaikki putket tulivat ja joutuihan siellä lennosta tekemään muutamia päätöksiä miten asiat haluttiin tehtävän.

Sievitalo toimittaa asiakkaalle valmiit suunnitelmat sadevesi-, ja salaojajärjestelmistä, joten niiden osalta kilpailutus oli varsin selkeää ja tarjoukset vertailukelpoisia. Routaeristyssuunnitelma tuli perustussuunnitelman mukana Sievitalon alihankkija Uudenmaan Rakennus-Center Oy URC:ltä. Routaeristyssuunnitelmasta pystyy itse laskemaan tarvittavien eristyslevyjen määrän ja kilpailuttamaan tuotteet sen perusteella.

En olisi ikinä uskonut että routaeristykseen käytettävissä EPS-Routa eristeissä olisi ollut mitään muuta eroa kuin valmistaja, mutta muutamana iltana netistä luettuani tietoa ja testejä routaeristeistä, olin taas tietoisempi tuotteiden laatueroista testien perusteella.

Tarjouksia kysellessä EPS-levyjen osalta valittelivat kaikki jälleenmyyjät öljyn hinnannousua ja tarjouksia oli lähes mahdoton saada kun tuntui, että kaikki olivat juuri nostamassa hintoja ilmoitetusta. Päädyimme tilaamaan M.Landen rautakaupasta Solupak EPS Routa 50- eristelevyjä 35 pakettia, joissa jokaisessa on 12m2, joten eiköhän tuo riitä.


Vesi- ja viemärilaitokselta haetusta luvasta selviää vaaditut vesi- ja viemäriputken koko, jotka myös tässä vaiheessa kaivettiin liittymäkohdan ja sokkelinalituksen välille. Meillä tuli vielä astetta enemmän putkea, suojaputkea sekä kaapelia maahan kun samaan kaivantoon tuli vesiputki suojaputkessa, viemäri, Elisan kuitu suojaputkessa, talon sähkönsyöttökaapeli suojaputkessa ja autotallin vesiputki suojaputkessa sekä sähkönsyöttökaapeli suojaputkessa, jotka piti kierrättää talon toisella puolella olevan sähkökeskuksen kautta.




Tässä vaiheessa myös kiinnitin maadoituskuparin jatkoliittimet, jotka olivat vielä asentamatta kun perustusten tekovaiheessa niitä minulla ei vielä silloin ollut.

Kun työt olivat siinä vaiheessa, että oli aika liittää vesiputki paikalleen, niin sitä tehtävää varten täytyi tilata vesi- ja viemärilaitokselta asentaja tekemään kytkentä ja dokumentoida työ tehdyksi. Tämä ei vielä riittänyt, sillä nyt oli se hetki kun ulkopuolisen KVV valvojan oli aika saapua tontille ja tarkastaa edellä mainittu liitoskohta sekä viemärin liitoskohta. Ulkopuolisen KVV valvojan homma oli nopeasti hodettu ja hänen osansa koko projektissa oli siinä, sillä sisäpuolisen KVV valvonnan olin ottanut Sievitalon kautta sen helppouden takia.

Kun salaoja- ja sadevesijärjestelmät oli saatu asennettua, oli vuorossa routaeristeiden asennus. Tässä vaiheessa kun ei enää ollut tarpeen käyttää vuokraamon isoa maantiivistäjää, niin olin hankkinut pienen 90kg tärylätkän siinä toivossa, että se tuottaa viimeistään pihojen lopullisessa muokkausvaiheessa hintansa takaisin.

Vaimon kanssa käytiin todellinen taistelu tuulta vastaan, kun juuri kyseisenä päivänä oli kevään ehkä kovimmat myrskytuulet ja EPS-levyt lentelivät pitkin tonttia eivätkä meinanneet pysyä maassa ollenkaan ilman painoa päällä.



Sähkökeskuskin päästiin asentamaan lopullisen sijoituspaikkansa ääreen ja tilattua Sievitalolta sähkönsyöttökaapelin asennus, jonka jälkeen Sievitalo tekee Carunalle mittarointipyynnön ja sähköt tullaan kyykemään päälle.

Asensimme vielä saloja- ja sadevesijärjestelmän purkusuuntaan Meltexin Herkules 1600L sadeveden keruusäiliön, josta saamme kesäisin otettua kasteluvedet pihalle ja puutarhaan sekä miksei myös autonpesuun tms.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti