maanantai 14. elokuuta 2017

Raksaviikko 9: Lattiavalu

Meillä on lattia!


Tällä viikolla potkaistiin projektia taas askel eteenpäin, kun maanantaina putkarit saapuivat paikalle asentamaan lattialämmitysputkia.

Sprilaali-putkitus
Tiistaina jatkui lattialämmitysputkien asennus ja kävimme illalla KVV vastaavan kanssa tarkastamassa kaikki viemäreihin, vesiin ja lattialämmitykseen liittyvät asiat. Tai siis, hän tarkasti ja minä olin vain mukana seuraamassa. Muutamasta pienestä asiasta lähti putkareille korjauskehotus ja ne tuli korjata ennen seuraavana aamuna klo 07 suoritettavaa lattiavalua.
Jakotukille tulee aika hässäkkä vaikka märkätilojen putket menevät kodariin omalle jakotukille.

Putkari olikin ilmeisesti saapunut jo klo 05 jälkeen viimeistelemään homman. Sieltä se lattiavalu sitten tuli keskiviikko aamuna ja kyllä sitä olimmekin jo ehtineet odottaa. Yllättävän monta työmiestä hoiti lattiavalun tekemistä, eikä siinä heillä lopulta kauaa nokka tuhissut, kun kuraa pumpattiin kaaressa ulos putkesta. Aika sottaista puuhaa.
Kura peittää putket
 Lattiavalua tasoiteltiin sitä mukaa kun kuran pumppaaja siirtyi nurkasta toiseen. Yksi kaveri otti tasolaserilla koko ajan korkoa ja teki kasoja oikeaan korkoon. Häntä seuranneet lapiomies ja tasoittaja vetivät pikällä tasoituslevyllä kurat tasaiseksi. Pientä ihmetystä aiheutti se, kun lattiavaluun käytetty betoni loppui ihan viime metreillä kesken ja sitä jouduttiin tilaamaan pikana lisää.
Puolet jo valmiina

Aika paksu lattiavalu.
Tämän verran jäi vajaaksi.
Betonia tuli lisää 0,8m3, jota laskettiin pumppuautosta raksakottikärryyni, jolla massa kuljetettiin ovelle ja lapioitiin käsipelillä taloon sisälle. Iha normaalia kuulemma, että joskus tavaraa on liikaa ja joskus liian vähän. Onneksi ei ollut liikaa, niin ei tullut tontille ylimääräistä kasaa betonia, vaikka kyllähän sitä jonkun verran kalustojen putsauksesta johtuen kasautuikin sinne tänne.
Lisää kuraa suoraan kottikärrystä...
...sekä ämpärein.
Tässä vaiheessa pidettiin hommassa tauko ja annettiin valun hieman asettua aloilleen. Betonissa tapahtuikin mielenkiintoinen efekti tällä välin, sillä se alkoi kuplia. Pientä kuplaa nousi joka puolelta. Tämä kuulemma tapahtuu aina käytettäessä alumiinipinnoitettua polyuretaanieristettä, koska toisin kun EPS-eriste, tämä ei ime itseensä ollenkaan kosteutta. Ihan ok siis tämäkin, mutta oli hauskan näköistä.

Kuplii...

Kupla
Lopuksi lattiavalu liipattiin eli valumies asetti valun päälle kaksi kappaletta uretaanilevyn paloja, joista toisen päällä oltiin polvillaan  ja toista siirrettiin valun päällä eteenpäin, jotta voitiin liikkua paikasta toiseen. Tällä tavoin liikuttiin koko valun alue läpi ja pinta tasoitettiin eli liipattiin lastalla sileäksi, tasaiseksi ja suoraksi. Siinä se lattiavalu sitten oli.

Ennen liippausta

Liippausta

Lisää liippausta


Kuin viuhkalla olisi tasoiteltu.

Liipattua pintaa.

Valmis.

Vähän pääsi yllättämään se, kun seuraavana iltapäivänä vastaava mestari Nalle soitti ja sanoi, että tulin käymään tontilla ja täällä nostellaan jo iv-kanavia yläkertaan. 24h ja lattiavalu kesti jo kävellä! Tämähän piti ihan itse käydä illalla toteamassa samalla, kun vein hygrometrin sisälle mittailemaan ilman suhteellista RH% kosteusprosenttia.
IV-kanavien osia.

IV-kanavien äänenvaimentimet sekä extra-vaimentimet ylä/alakerran vällle.

Äänenvaimennin sisältä.

IV-kanavaa yläkerrassa.

Eristeiden ja IV-kanavien sekamelska.
Hygrometri RH%


Jakotukit

Valmista pintaa

Perjantaina aamulla mittari näytti 80% kosteutta. Tuleva myrskyrintama pakotti meidät vielä perjantaina tontille sitomaan rakennustarvikkeiden, ikkunoiden, ekovillojen ynnä muiden suojapeitteitä tiukasti kiinni, jottei vahinkoja pääsisi tapahtumaan. Päätimme myös sulkea tuuletuksen takia auki olleet ovet talosta, mutta tilapäisen raksaoven telkesimme kiilan ja rautalangan kanssa raolleen, jotta kostea ilma hieman kiertäisi talosta ulos.

Ensi viikolla meidän pitäisi Sievitalon työpäällikön mukaan tuoda kaksi 3kw rakennuslämmitintä kierrättämään ilmaa talossa. Tämä rakennuslämmittimien hankkiminen ja asentaminen kuuluu asiakkaan eli meidän tehtäviin, mutta se on onneksi aika edullinen ja helppo homma. Tosin näyttää siltä, että joku muukin taitaa rakentaa tällä hetkellä, sillä lähes kaikkien verkkokauppojen varastosaldot näyttävät nollaa rakennuslämmittimien osalta...

Ohessa video lattiavalusta Youtube kanavaltamme.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti